Australski farmeri strahuju od stranog kupca

Najveća poljoprivredna skupina u Australiji Grain Corp mogla bi uskoro promijeniti vlasnika i preći u ruke američkog rivala. Plan prodaje izazvao je mnogo kontroverzi, te podjelu nove australske koalicijske Vlade.

Duž australske istočne obale farmeri su zabrinuti – industrija proizvodnje žita je na raskrsnici. Kompanija koja gotovo da ima monopol na obradu i transport žita Grain Corp mogla bi uskoro biti prodata kupcima iz SAD-a.

“Prodaju veliki dio infrastrukture, a, budući da Grain Corp ima veliki tržišni udio, prodaja stranom entitetu je za nas velika briga”, kazao je farmer Dan Cooper.

Regulatori su odobrili prodaju vrijednu tri milijarde dolara, navodeći da time neće naštetiti konkurenciji, ali konačna odluka je na ministru finansija, koji je pod velikim pritiskom.

Otvoreni za biznis

Veliki dio političke strategije premijera Tonyja Abbotta je “Australija otvorena za biznis”, ali njegov koalicioni partner, Nacionalna partija, protivi se prodaji. Zastupaju farmere, koji su zabrinuti da će njihovi troškovi porasti, a utjecaj smanjiti, ako se industrijski lider proda strancima. Također, Nacionalna partija smatra da je prehrambena sigurnost na kocki.

“Prodaja nije u interesu farmera i ugrožava zaradu koju farme ostvaruju, jer niko nije dokazao suprotno”, rekao je lider Nacionalne partije Barnaby Joyce.

Drugi pozdravljaju investiciju američke kompanije Archer Daniels Midland.

“U suštini, mijenjamo vlasnika. Međutim, razlika je što će ADM uložiti više novca u zastarjela postrojenja u Novom Južnom Velsu. Ako se prodaja blokira političkim kanalima, onda bi to poslalo poruku svim svjetskim poljoprivrednim kompanijama da Australija nije otvorena za investicije”, izjavio je predsjednik Poljoprivredne asocijacije John Snooke.

Razorna poruka investitorima

Strani kupci su itekako zainteresirani za australska poljoprivredna dobra. Dvije velike stočne farme nedavno su prodate indonezijskim kupcima. Ako se prodaja ADM-u blokira, to bi uplašilo veliki dio tržišta.

“Odbijanje ovog prijedloga bi poslalo razornu poruku stranim investitorima”, smatra investicijski analitičar Tony McKenna.

Oni koji se zalažu za prodaju tvrde da kompanije u stranom vlasništvu i dalje posluju pod australskim zakonima, te da su rizici precijenjeni.

Generalno gledano, australska ekonomija vrlo je neobična za jednu razvijenu zemlju, jer se veliki dio nje odnosi na poljoprivredu i stočarstvo. Zato se svaka velika promjena u toj industriji nalazi pod lupom regulatora, a farmeri imaju značajan politički utjecaj.

Prodaja Grain Corpa je test: hoće li Vladina obećanja o slobodnom tržištu opstati ili će ministri koalicione Nacionalne partije blokirati prodaju zbog sve brojnijih stranih vlasnika.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO