Jača španska, slabija holandska ekonomija

Kod S&P-a najviši kreditni rejting AAA imaju još samo Njemačka, Luksemburg i Finska (AP)

Bonitetna agencija Standard & Poor's poboljšala je u petak ocjenu stanja u španskoj ekonomiji i odvojeno snizila kreditni rejting Holandije.

Dugovima opterećena zemlja, čije su se banke našle pod velikim pritiskom za vrijeme finansijske krize, pokušava poboljšati svoje javne finansije.

Novembarska inflacija u eurozoni 0,9 posto

Godišnja inflacija u eurozoni iznosila je u novembru 0,9 posto, procijenio je u petak Eurostat, što je ublažilo strahovanja od deflacije u zoni primjene jedinstvene evropske valute.
U oktobru su potrošačke cijene u eurozoni porasle samo 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.
Najviše su u tekućem mjesecu u eurozoni na godišnjem nivou poskupjeli hrana, alkoholna pića i duhanski proizvodi, za 1,6 posto; u oktobru su cijene na godišnjem nivou uvećane 1,9 posto.
Slijede usluge, čije su cijene u tekućem mjesecu uvećane 1,5 posto u odnosu na prošlogodišnji novembar; u oktobru su porasle 1,2 posto.
Industrijski proizvodi bez energije tek su neznatno poskupjeli, za 0,3 posto, jendako kao i prošlog mjeseca.
Prema Eurostatu, u novembru je na godišnjem nivou pojeftinila samo energija, za 1,1 posto, čime je pad cijena u toj kategoriji ublažen u odnosu na oktobar, kada su cijene pale 1,7 posto.

S&P je poboljšao procjenu stanja u španskoj ekonomiji iz negativne na stabilnu i ponovo potvrdio dugoročnu kreditnu ocjenu BBB- za Španiju.

Agencija je odvojeno snizila kreditni rejting Holandije, s najviše AAA na AA+ ocjenu.

Kao razlog su naveli pogoršanje izgleda za rast holandske ekonomije.

To znači da kod S&P-a sada najviši kreditni rejting AAA imaju još samo Njemačka, Luksemburg i Finska.

Kreditne agencije Moody's i Fitch zadržale su najviši rejting AAA za Holandiju.

Holandski ministar finansija Jeroen Dijsselbloem rekao je da smanjenje kreditnog rejtinga ne predstavlja iznenađenje, ali da je razočaravajuće.

‘Konzistentna i odlučna politika’

Dijsselbloem, koji je predsjedavajući eurozone, smatra da su mjere štednje i povećanje poreza jedini način za jačanje holandskih finansija i finansija drugih evropskih zemalja, prenio je AP.

Pojedini analitičari smatraju da su mjere štednje kontraproduktivne tokom krize.

S&P je, također, povećao kreditni rejting Kipra sa CCC+ na B-, uz objašnjenje da je umanjen rizik od bankrotiranja ove zemlje od kada je Nikozija proljetos uzela pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda.

Predsjednik Kipra Nikos Anastasijades pozdravio je ovu odluku i ocijenio da je ona rezultat “konzistentne i odlučne politike”, koju njegova Vlada provodi od kada je primila pomoć od deset milijardi eura.

Kipar je, zauzvrat, uveo kontrolu tokova kapitala i ograničio količinu novca koju građani mogu podizati iz banaka.

Anastasijades je saopćio da će podizanje kreditnog rejtinga Kipra obnoviti povjerenje u ekonomiju ove zemlje i obećao da će i dalje voditi discipliniranu finansijsku politiku.

Španska ekonomija porasla je u razdoblju od jula do septembra 0,1 posto na tromjesečnom nivou, nakon što je u prethodnih devet tromjesečja bilježila pad aktivnosti, čime je službeno izašla iz recesije.

Male šanse za Francusku

Vlada premijera Mariana Rajoya nada se da će ekonomski rast pomoći smanjiti španski javni dug, koji trenutno iznosi 943 milijarde eura, odnosno više od 92 posto cjelokupnog bruto društvenog proizvoda te zemlje.

Mjere štednje dovele su do nereda u zemlji, dok je nezaposlenost dosegnula 26 posto.

Španske banke dobile su prošle godine 41 milijardu eura pomoći od Evropske unije i od tada postepeno smanjuju pozajmice od Evropske centralne banke.

U 2012. i 2013. godini Francuska, Velika Britanija i Austrija su izgubile trostruko A.

Sredinom novembra Francuskoj je ponovo snižen kreditni rejting, sa AA+ na AA, ali su njegovi izgledi poboljšani sa negativno u stabilno.

Iz bonitetnih agencija su kazali kako su šanse da se francuski rejting promijeni u naredne dvije godine manje od 30 posto.

U svijetu još samo tri zemlje imaju najvišu ocjenu kreditnog rejtinga tri najutjecajnije bonitene agencije, a to su Australija, Kanada i Singapur.

Izvor: Agencije