Vađenje šljunka u Hrvatskoj – nemoguće

Hrvatska gubi milijune eura zbog zabrane vađenja šljunka i pijeska iz rijeka, no kako ta zabrana ne važi u susjednim državama i što je još apsurdnije – za iste rijeke – hrvatski brodari prebacili su svoja plovila na bosanskohercegovačku stranu Save i Une, pa sirovinu uvoze u vlastitu zemlju.

Stipe Vulin bio je moćni brodar s flotom od pet brodova, 15 pontona, pet remorkera, 36 mornara i zaradom koja je dosezala i do 2,5 milijuna eura godišnje, a onda je 2010. godine Hrvatska promijenila zakon. To je, objašnjava Vulin, bio početak kraja njegova posla.

“Jednostavno, nakon donošenja zakona o zabrani eksploatacije, bili smo prisiljeni otpustiti radnike, rasprodati brodove i jednostavno ugasiti firmu i tu vrstu posla”, žali se bivši riječni brodar Stipe Vulin.

Uvozi se na veliko

Ipak, zadržao je šest radnika, vrhunski obučenih mornara, koji danas pile drva, dok samo nekoliko metara dalje, na bosanskohercegovačkoj obali rijeke Save, brodovi nastavljaju vaditi pijesak i šljunak i, kako kaže, zarađuju milijune.

“Pozivajući se na podatke Državne statistike, riječni brodari tvrde da je Hrvatska od 2010. godine samo iz Bosne i Hercegovine i Srbije uvezla za 76 milijuna dolara šljunka, pijeska i kamena”, javlja reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga.

Taj pijesak i šljunak, da apsurd bude još veći, vade i potom u Hrvatsku uvoze brodari poput Darka Movrića, koji se ne predaju i ne pristaju prodati svoje brodove, nego su ih prebacili na bh. stranu Une i Save.

“Zahvalan sam Bosni i Hercegovini i [bh. entitetu] Republici Srpskoj što jednostavno radimo”, kaže Movrić, objašnjavajući kako samo preko graničnog prijelaza Jasenovac – Gradina u sezoni uvezu 20 do 40 kamiona dnevno. Naknadu, koja iznosi pet do sedam posto, plaća Upravi za vode u Bijeljini.

Hrvatska ne mari za štetu

Nakon što svojim brodovima izvadi šljunak i pijesak iz zajedničke rijeke, ali s druge strane granice, teret uvozi u Hrvatsku, što u konačnici poskupljuje kubni metar za 100 posto. No, hrvatska država, smatra Movrić, za tu štetu ne mari.

“Još vas se država olako rješava na način da vam da nagradu – to je, vidite, papir Carinske uprave, po kojem vi, s vašim brodovima, ne morate plaćati ni porez na dodanu vrijednost u Hrvatskoj. Dakle, samo idite van”, ogorčen je Movrić.

U međuvremenu, Hrvatska je izmijenila zakon i od svibnja ove godine ponovno se dozvoljava eksploatacija, no i dalje nema provedbenih akata koji bi omogućili nastavak rada.

U Upravi za vode kažu kako su u samo par mjeseci učinili mnogo, ali dok ne dobiju konačnu potvrdu kako su sve promjene prihvatljive i za okoliš neće biti ni koncesija za hrvatske riječne brodare.

Izvor: Al Jazeera