U Portugalu raste proizvodnja kestena

Povećanje izvoza glavni je cilj portugalskih gospodarstvenika, koji pokušavaju preživjeti ekonomsku krizu nastalu nakon što je zemlja prije dvije godine dobila 78 milijardi eura financijske pomoći, a jedna od tajni uspjeha portugalskih poljoprivrednika leži u uzgoju kestena.

Iako je Portugal poznat po izvozu vina i pluta, sada se razvija još jedan sektor – proizvodnja kestena.

Za stanovnike sjeverne regije Trasmontane kesten je, kako tvrde, isto što i nafta za arapske zemlje i u tom kraju drveće kestena prekriva oko 30.000 hektara, a na jesenju berbu dolaze ljudi čak i iz drugih država. Farmer Lindolfo Alfonso godinama je ulagao i sada ima plantažu na 35 hektara zemlje.

“Kesten ima dodatnu vrijednost, koja pridonosi gospodarstvu tokom cijele godine. Mnogo drveća je posađeno i sadi ih se sve više. Proizvodnja se povećava, pa tako i zarada. Ta djelatnosti postaje sve veća”, hvali se Alfonso.

Izvor prihoda

Budući da otkupna cijena kestena raste, mnogi poljoprivrednici napuštaju dosadašnji uzgoj i orijentiraju se na uzgoj kestena. Maria Coreia i njen suprug ostali su bez posla prije tri godine. Novi nisu uspjeli naći, a ostali su i bez socijalnih naknada za nezaposlene, pa sada preživljavaju od vlastite plataže koja je manja od jednog hektara.

“Sezona berbe željno se iščekuje svake godine, jer donosi dodatnu zaradu. Radili smo, imali smo poslove, ali smo ostali nezaposleni, tako da svake godine računamo na novac od berbe kako bismo platili račune i kako bismo preživjeli”, kaže uzgajivačica kestena Maria Fernanda Correira.

Sortegel je jedna od kompanija koje otkupljuju kesten, a tokom protekle četiri godine narasla je za 20 posto, što je značajna razlika u odnosu na druge industrijske grane, koje jedva opstaju uslijed trenutne ekonomske klime.

“Rastemo, kako na domaćem, tako i na internacionalnom tržištu. Što više kestena uzgojimo, to više prodamo i zaradimo”, konstatira Leticia Pereira, komercijalna direktorica u Sortegelu.

I tijesto od kestena

Izvoz svježeg i zaleđenog kestena nije jedina industrija u procvatu, pa je pekar Eurico Castro, zbog ekonomske krize, počeo eksperimentirati s ovom biljkom i napravio tijesto od kestena. Dio koristi za pravljenje vlastitog peciva, a dio pakira u konzerve i izvozi u ostatak Europske unije. U pregovorima je za izvoz u Japan, Brazil, SAD i Rusiju.

“Razvili smo ovaj projekt kako bismo od običnog kestena pravili tijesto, koje ima široku upotrebu u pekarstvu. Proizvode šaljemo po cijelom svijetu”, navodi vlasnik pekare Eurico Castro.

Svake jeseni kesten se vraća i na ulice glavnog grada, a miris prženog kestena širi se s uličnih štandova. I dok stanovnici uživaju u slatkoj deliciji, država se nada da će industrija u procvatu pomoći klimavoj ekonomiji da čvršće stane na noge.

Izvor: Al Jazeera