‘Pecan Street’ – mjesto solarnih panela

U malom mjestu u Texasu koristi se isključivo alternativna energija – solarni paneli na krovovima i električni automobili na putevima. Takvu zajednicu posjetio je reporter Al Jazeere.

Ne izgleda kao revolucionarno naselje, ali projekat “Pecan Street” (ulica) ima za cilj drastično promijeniti način na koji živimo. Tih promjena su stanovnici poput Dennisa Micka svjesni. Preselio se ovdje prije nekoliko godina i kaže da njegova posvećenost okolini ide dalje od finansijske.

“Ovdje se ne radi samo o finansijskoj uštedi, nego o očuvanju planete. Sviđa nam se činjenica da smo manji teret infrastrukturi svijeta nego što smo bili”, kaže Dennis Mick.

“Ali, ‘Pecan Street’ je više od jeftinijih komunalnih računa. Ovo je živa laboratorija, gdje se podaci iz svakog doma skupljaju do najsitnijih detalja. Slika iz koje proizlazi toliko informacija ima potencijal da promijeni način na koji koristimo energiju”, javlja reporter Al Jazeere.

Terabajti informacija obrađuju se da bi se razumjelo kako stanovnici koriste i zloupotrebljavaju energiju. To je poticaj za efikasnost, koji ovo čini pametnom mrežom, ali bez voljnih učesnika, samo je malo više od akademske vježbe.

Ugodno za ljude

“Često se našalim i kažem – ako ćete praviti revoluciju, možda biste trebali pozvati i ljude. Ako ćemo, zaista, promijeniti način korištenja energije u ovoj zemlji, morat ćemo to učiniti ugodnim za ljude”, kazao je Colin Rovan šef projekta “Pecan Street”.

Projekat “Pecan Street” je uspio naći mnogo dobrovoljaca i zajednica se još uvek širi. Ali, za neke njena promjena ne može doćie dovoljno brzo.

“Optuže vas da ste ljubitelji drveća. Znate. I onda mislite – pa lijepo je imati drvo da ga zagrlite. Ali, nekako je frustrirajuće što se morate protiviti sistemu da biste uradili pravu stvar”, kaže Carol Mick iz projekta “Pecan Street”.

Za sada je projekat “Pecan Street” eksperiment, studija velikih razmjera o tome kako bi stvari mogle izgledati u nadolazećim godinama. Ali, oni koji stoje iza projekta čvrsto vjeruju da grade temelj za budućnost.

Izvor: Al Jazeera