Sve više poduzetnika u Poreču unatoč krizi

Do središta Poreča stiže se kroz 23 nova kružna toka, pored tri poduzetničke zone i s pogledom na more.

Ovaj grad ima 17.000 stanovnika i gotovo 3.000 poduzetnika čiji broj u krizi – raste. Gotovo svi su, direktno ili indirektno, vezani za turizam. U kompaniji Fusio proizvodi se oprema za ugostiteljstvo.

„U Istri imate više od 33 posto turizma od cijele Hrvatske. Imate najviše hotela, najviše dobrih hotela, restoratera. Ipak je to neka dobra promocija i za druge države. Ako radim u Istri 80 posto hotela, znači da sam dobar“, ističe Nenad Štefanić iz ove firme.

Dobro rade u potpuno opremljenoj poduzetničkoj zoni, jednoj od tri gradske. U njihovo opremanje grad je u posljednjih pet godina uložio oko 10 milijuna eura.

Na jednoj lokaciji investitor iz Češke ulaže 25 milijuna eura u izgradnju najsuvremenijeg Aqua parka, veličine osam nogometnih igrališta. Prilazne ceste uredio je grad.

„Ako mi nešto treba oko papirologije, za mene je to bilo jako teško kao za stranca. Od grada sam dobio pomoć, nisam imao s tim problema“, kaže Jaroslav Krucky iz češkog Signuma.

Novinarka Al Jazeere Martina Kiseljak, koja je boravila u Poreču, navodi kako je na izgradnji Aqua parka zaposleno 50-tak ljudi, a kada bude završen zaposlit će se 100 ljudi.

„Porečani kažu – njihov je grad, osim za poduzetnike, sve privlačniji i za svakodnevni život“, dodaje ona.

Obnova škola i vrtića

Oko 65 milijuna eura uloženo je u posljednjih pet godina u prometnice, obnovu škola i vrtića, izgradnju Doma za starije, sanaciju deponija…

Gradski proračun iznosi 16 milijuna eura, a na plaće 72 zaposlenih odlazi osam posto tog novca. Posebno su ponosni na najveći projekt: izgradnju 56 kilometara nove kanalizacije i obnovu 20 kilometara postojeće. Ovaj projekt vrijedan je 67 milijuna eura, a financirat će se većinom iz fondova EU.

„Najmodernija tehnologija koja omogućava, odnosno omogućit će građanima Poreča i turistima da kanalizacija više ne odlazi u more, te da se ta pročišćena otpadna voda ponovno upotrijebi za zalijevanje zelenih površina u našem gradu“, rekao je gradonačelnik Poreča Edi Štifanić.

Sve je novo i moderno, osim gradske uprave gdje kao da je vrijeme stalo negdje nakon Drugog svjetskog rata.

I u gradskoj vijećnici, a naročito u dvorani za sastanke mnogo bi toga trebalo obnoviti. Uređenje bi, a projekt je gotov odavno, koštalo oko 150.000 eura. Ali za to – nema.

„Mislim da je prioritetnije ulagat u vrtiće, škole, društveni standard, a manje u gradsku upravu. Gradska uprava treba biti servis građanima i poduzetnicima, a manje voditi računa o svojoj komociji“, smatra Štifanić.

Dobrodošlica turistima

Ipak, ni jedna gradska uprava ne bi mogla sama. Da ovdje ima i prilično poduzetničkog duha svjedoči primjer iz turističke zajednice.

Čim su ovamo u velikom broju počeli dolaziti ruski turisti, turističke brošure odmah su se promijenile.

„Osim toga što nam djelatnici u zimskom periodu uče ruski jezik, imamo prevedene brošure i isto tako imamo kompletnu web stranicu na ruskom jeziku. To je apsolutno važno da se svi gosti koji borave u našoj destinaciji osjećaju dobrodošlima“, kazao je Nedan Veleni iz Turističke zajednice grada Poreča.

Ljeti Poreč ima i do 80.000 turista dnevno, no zimi su rijetki. Ali, on ionako nije poput većine hrvatskih gradova na obali – ne živi samo od turista, sunca i mora.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO