Klimatske promjene glavna tema u Varšavi

Klimatske promjene bile su glavna tema konferencije u Varšavi, glavnom gradu zemlje koja energiju najvećim dijelom dobiva iz termoelektrana koje koriste ugljen i koja je podijeljena oko novog pakta kojim bi se usporilo globalno zagrijavanje.

Od konferencije u glavnom gradu Poljske ne očekuje se mnogo, a kao i drugdje, tako su se i u Varšavi okupili aktivisti, koji su se tokom razgovora o klimatskim promjenama pobrinuli da i njihov glas čuju oni koji unutar konferencijske dvorane vode glavnu riječ.

Jedini konkretan rezultat razgovora ogleda se u sporazumu o novim pravilima kojima se štite tropske šume koje upijaju ugljični dioksid, no značajna financijska sredstva su izostala.

“Ništa značajno nije postignuto u vezi s financijama. Ne očekujemo da će zemlje staviti potreban novac na stol kako bi se pomoglo najsiromašnijim i najugroženijim zemljama”, upozorava aktivistica Celine Cheverait.

Ograničiti emisije ugljika

U fokusu sastanka u Varšavi bili su i planovi o novim ograničenjima emisija ugljika, a sudionici konfrenecije se nadaju da će planovi biti potpisani u Parizu 2015. godine.

SAD je odbio potpisati posljednji ovakav sporazum – protokol iz Kjota, ali izgleda da su sada drugačijeg raspoloženja.

“Ohrabrujući znak je da se nove zemlje priključuju ovoj inicijativi, uključujući i jednog od najvećih zagađivača – SAD. To nije mala stvar”, kaže Connie Hedegaard, predstavnica Europske unije za klimatska pitanja.

Europske zemlje obećale su 100 milijuna dolara pomoći kako bi se siromašne zemlje prilagodile klimatskim promjenama, a dogovoren je i novi model praćenja sredstava obećanih od bogatih zemalja.

Očekuju se i kako će se time ohrabriti i ostali donatori kako bi novi klimatski “zeleni fond” prikupio 100 milijardi dolara do 2020. godine.

Pregovori traju godinama

Peru će iduće godine biti domaći UN-ovog klimatskog samita, koji se smatra ključnim za potpisivanje novog sporazuma 2015. godine.

Iz samog Perua su najavili vlasite promjene.

“Naviknuli smo voditi pregovore koje najčešće otvaraju nove teme. Planiramo smanjiti broj tema o kojima se pregovara”, navodi Manuel Pulgar Vidal, peruanski ministar okoliša.

Ipak, postizanje i najmanjeg dogovora oko pojedinih glavnih principa trajalo je godinama i trebat će mnogo više rada da se globalni sporazum pripremi za 2015. godinu.

Na kraju, to će biti istinski test kojim će se utvrditi ozbiljnost svjetskih lidera u njihovoj borbi s klimatskim promjenama.

Izvor: Al Jazeera