Timošenko zove Ukrajince na prosvjede

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko pozvala je Ukrajince na izlazak na ulice i prosvjede protiv Vladine odluke da ne potpiše sporazum s Europskom unijom, objavio je njezin odvjetnik Sergej Vlašenko, javlja Reuters.  

Vlašenko je pročitao pismo zatvorene 52-godišnje bivše premijerke, u kojem je, između ostalog, napisala: “Pozivam ljude da reagiraju na ovo kao što bi reagirali na ‘coup d'etat’ – znači, izađite na ulice”. 

Poziv Timošenko o nastavku prosvjeda dolazi nakon što su se  stotine prosvjednika okupile u središtu Kijeva nekoliko sati nakon što je Vlada objavila u četvrtak da prekida pripreme za potpisivanje sporazuma o pridruživanju s Europskom unijom i sporazuma o slobodnoj trgovini, te da se okreće Rusiji.

Oko 1.500 prosvjednika okupilo se u ponoć na Trgu neovisnosti, s kojega je krenula narančasta revolucija 2004. godine, kako bi pokazali svoje protivljenje odluci Kijeva.

Oporbeni političari, među kojima i Vitalij Kličko, bili su među prosvjednicima i pozvali su na nove masovne prosvjede u nedjelju. Slični prosvjedi održali su se i u drugim ukrajinskim gradovima.

Putin pozdravio potez Ukrajine

Jedini motiv za donošenje odluke da Ukrajina neće potpisati Sporazum o pridruživanju s Europskom unijom je ekonomske prirode, izjavio je u petak premijer Mikola Azarov, a prenose ukrajinski mediji.

Azarov je rekao u Parlamentu da taj potez zajedno s obnovom aktivnog dijaloga s Rusijom ne mijenja ukupnu razvojnu strategiju Ukrajine.

“Odluka o prekidu priprema za pridruživanje EU bila je teška, ali je jedina moguća u ovakvoj gospodarskoj situaciji u kojoj se našla Ukrajina. Odluka je donesena isključivo zbog ekonomskih razloga i ona ne mijenja razvojnu strategiju Ukrajine”, istaknuo je Azarov, a prenosi Hina.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je spremnost Ukrajine da unaprijedi ekonomsku suradnju sa Zajednicom nezavisnih država (ZND), u kojoj se nalazi i Rusija, javlja Anadolija.

Prema riječima Putinovog glasnogovornika Dimitrija Peskova, predsjednik Rusije izrazio je spremnost za jačanje ekonomske suradnje sa Ukrajinom.

“Predsjednik Putin spreman je za trilateralne pregovore i za usavršavanje modaliteta trgovine i ekonomske suradnje Zajednice nezavisnih država”, navodi Peskov.

Jučerašnjim glasovanjem Vlada Ukrajine je predložila stvaranje trgovinske komisije između Rusije, Ukrajine i Europske unije, kojom bi, kako tvrdi, bile riješene trgovinske veze triju strana.

Peskov nije želio komentirati odluku Kijeva da prekine pripreme za potpisivanje Sporazuma o trgovini i suradnji s Europskom unijom, naglašavajući da je to unutarnje pitanje Ukrajine.

Ništa od oslobađanja Timošenko

Ipak je kazao da Moskva prihvaća bilo kakvo rješenje izraženo voljom vlasti Ukrajine.

Ukrajinski parlament nije u četvrtak usvojio prijedlog zakona o liječenju zatvorenika u inozemstvu, koji bi omogućio oslobađanje bivše premijerke Julije Timošenko, što je jedan od uvjeta za potpisivanje sporazuma o pridruživanju i slobodnoj trgovini s Europskom unijom.

EU već dugo upozorava Ukrajinu da neće uskoro ponovno imati šansu potpisati ugovor o pridruživanju zbog promjena u Europskoj komisiji 2014. i izbora u Ukrajini 2015. godine.

Zajednica nezavisnih država, osnovana u prosincu 1991. godine, privredni je, politički i ekonomski savez 11 bivših sovjetskih republika, u kojem se nalaze Armenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Kazahstan, Kirgistan, Moldavija, Rusija, Tadžikistan, Turkmenistan, Ukrajina i Uzbekistan.

ZND-u se 1993. godine pridružila i Gruzija, ali je nakon rata s Rusijom 2008. godine napustila savez. Sjedište ZND-a je u Minsku.

Izvor: Agencije