U Hrvatskoj do posla najčešće preko veze

U istraživanju je 88,2 posto ispitanika izjavilo kako je svjedočilo nepotizmu prilikom zapošljavanja drugih osoba (AFP)

Zapošljavanje putem obiteljskih ili prijateljskih ‘veza’ u Hrvatskoj je gotovo uobičajena pojava, pokazalo je istraživanje portala www.posao.hr o temi “Nepotizam i dobivanje posla”, u kojem je 88,2 posto ispitanika izjavilo kako je svjedočilo nepotizmu prilikom zapošljavanja drugih osoba. 

Istraživanje je provedeno u listopadu na stranicama portala i u njemu je sudjelovalo 1.443 ispitanika, najviše žena (65,3 posto), a najčešća dobna skupina bila je od 25 do 44 godina (83,1 posto), prenosi Hina.

Gotovo jedna trećina ispitanika, odnosno njih 30,2 posto, izjavila je kako je trenutni posao dobila uz pomoć ‘veze’ ili poznanstva, a 11,4 posto je na taj način zaposleno na bivšem radnom mjestu.

Više od polovice ispitanika (58,4 posto) istaknulo je kako se nikad nije zaposlilo putem veze ili poznanstva.

Nepotizam i u javnom i u privatnom sektoru

Među ispitanicima provedenog istraživanja uvriježeno je mišljenje da se poslovi u Hrvatskoj najčešće dobivaju putem veze (74,8 posto).

Samo 1,5 posto ispitanika smatra da se poslovi u Hrvatskoj dobivaju uobičajenim načinom javljanja na natječaje, a 23,7 posto misli kako se poslovi podjednako dobivaju i putem veza i putem natječaja.

Istraživanje je pokazalo i to da se nepotizam događa na svim razinama tržišta. Tako 77,5 posto ispitanika smatra kako se nepotizam podjednako događa u privatnom i javnom sektoru, 19,8 posto njih misli da je češći u javnom, a samo 2,7 posto njih da se češće događa u privatnom sektoru.

Što se tiče ulaska Hrvatske u EU i ove problematike u zemljama članicama, ispitanici nisu pokazali prevelik optimizam.

Samo 15,2 posto njih smatra kako je stanje u zemljama članicama uređenije, dok ih 63 posto misli da je nepotizam i tamo prisutan, no u manjoj mjeri u odnosu na Hrvatsku.

Najveći postotak ispitanika, njih 35,8 posto, smatra kako nije uredu prihvatiti posao putem veza ili poznanstva, 28,7 posto drži da je u redu prihvatiti posao pod tim uvjetima, jer ga je danas jako teško naći, a 8,7 posto misli da je u redu prihvatiti takav posao, jer bi ga mogao dobiti netko drugi tko, također, nije kvalificiran.

Da su na poziciji da odlučuju, gotovo 79,6 posto ispitanika zaposlilo bi osobu koju znaju, ali samo ako ima potrebne kvalifikacije.

Građani neskloni reagirati

Samo 3,1 posto ispitanika bi zaposlilo osobu koju znaju, iako nema potrebne kvalifikacije, a 10,8 posto je navelo kako se ne bi odlučilo za zapošljavanje osobe koju znaju, zbog toga što to ne bi bilo fer prema ostalim kandidatima.

Iako je nepotizam uobičajen i prisutan u tvrtkama, ispitanici su pokazali kako nisu skloni reagirati na njega – najveći broj ispitanika, njih 31,4 posto, ne bi reagiralo, jer ne žele riskirati svoje radno mjesto, 22,3 posto ne bi ništa poduzelo ako zaposlena osoba ima potrebne kvalifikacije, a 13,1 posto smatra da ih se ne tiče kakve se odluke u tvrtki donose. Samo 9,9 posto ispitanika bi reagiralo na zapošljavanje putem veze, a 12,1 posto bi to napravilo ako to ne bi ugrozilo njihovu poziciju.

Provedeno istraživanje pokazalo je kako je nepotizam pri zapošljavanju vrlo aktualan problem, izjavio je direktor portala posao.hr Saša Jurković.

Navodi i kako poslodavci, neovisno o sektoru u kojem se nalaze, još nisu svjesni da je svako zapošljavanje osobe koja nije kvalificirana i kompetentna za određeno radno mjesto često korak unazad za tvrtku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO