Hrvatska razvija medicinski turizam

Turizam u Hrvatskoj ove godine bilježi odlične rezultate. Po prihodima gotovo rekordna godina. A bila bi i bolja da sezona ne traje samo u ljetnim mjesecima.

Potencijalno rješenje je medicinski turizam. Iako tek u začecima, potencijala ima. A cijene medicinskih usluga u Hrvatskoj su višestruko jeftinije nego u drugim evropskim zemljama.

Rekonstrukcija kompleksa

Darinka Brekalo već godinama ima problema s kičmom. U Varaždinskim će toplicama ostati 20 dana. Njeni dani ispunjeni su od jutra do večeri, javlja reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

„Vježbe u bazenu i dvorani, dinatron, ultrazvuk, masaža. To sve i plivanje. Evo sad poslije 13 sati imamo plivanje i onda brže u dvoranu do 14 i eto, tako preživimo. I mogu reći da pomaže, manje me boli”, kaže Brekalo.

Ona je u toplice došla na uputnicu doktora opće prakse. Mnogi drugi pacijenti, tamo su u vlastitom aranžmanu.

Želja Uprave je da ih bude još više. Zato je u planu rekonstrukcija postojećeg kompleksa i izgradnja novih sadržaja. Investicija vrijedna 100 miliona eura omogućit će nove usluge i privući nove goste.

„Želimo proširiti našu djelatnost u medicini na područje deontologije, stomatologije, kirurgije, ali isto tako i dermatologije i svega onoga što je vezano uz zdravlje, uz dobar život uz život u prirodi.”, rekao je sanacijski upravitelj Varaždinskih Toplica, Damir Mihalić.

A toplica poput ovih u Hrvatskoj ima na desetke. Većina još uvijek u neriješenim vlasničkim statusima, uglavnom u državnom portfelju.

Miljenko Bura, vlasnik turističke agencije koja nudi medicinske usluge, kaže da je riječ o potencijalu vrijednom milione eura koji država tek treba pokrenuti.

„Država može i mora. Zapravo država mora pokazati da je to smjer razvoja kojim ona hoće ići. Ali to je u toj situaciji vrlo jednostavno zapravo treba osmisliti projekte i ponuditi ih investitorima. To je taj dio koji fali”, kaže Bura.

A recept za razvoj medicinskog turizma pronašao je Zagreb. Pacijentima se nude zahvati po znatno nižim cijenama nego u Americi ili zemljama zapadne Evrope.

Pune čekaonice

Tako operacija ugradnje umjetnog kuka u Hrvatskoj košta sedam puta jeftinije nego u Sjedinjenim Državama i 3 puta jeftinije nego u Kanadi. Cijena ugradnje srčane premosnice u Hrvatskoj se kreće oko 10 hiljada eura, dok za isti zahvat u Americi treba izdvojiti 80 hiljada, odnosno 45 ako se zahvat obavlja u Kanadi.

Uspješnu medicinsko turističku priču već nekoliko godine piše i Kvarner, javlja Mlinarić.

„Na ovom parkiralištu većina automobila s talijanskim registracijama. A nismo u Italiji već u Rijeci. I nije vrhunac turističke sezone. Oni su ovdje iz sasvim drugog razloga, zubar je u Hrvatskoj i do upola jeftiniji nego u Italiji”

Pa i ne čudi što se u čekaonici teško može naći slobodno mjesto. Grupa talijanskih državljana došla je iz šest sati udaljene Ancone. U Rijeku su stigli rano ujutro, a kući će tek kada svi završe svoje tretmane.

„Dolazim sada već deveti put. Ovo je zapravo kontrola. Zadovoljan sam. Materijal koji se koristi je jako kvalitetan, riječ je o evropskim materijalima koji imaju garanciju i certifikat. Uštedio sam više od 50 posto u usporedbi s Italijom”, kaže pacijent Sergio Contu.

Pa je za lijep i jeftiniji osmijeh put od 600 kilometara prava sitnica.

Izvor: Al Jazeera