Plan EU-a za smanjenje nezaposlenosti mladih

Svaka država članica EU-a dužna je do kraja godine podnijeti nacionalni program za zapošljavanje mladih (EPA)
Svaka država članica EU-a dužna je do kraja godine podnijeti nacionalni program za zapošljavanje mladih (EPA)

Europska unija sastavila je ambiciozan plan za smanjenje nezaposlenosti među mladima, te tijekom iduće dvije godine planira potrošiti najmanje šest milijardi eura kako bi se ovaj problem ublažio.

Najnoviji podaci europske statističke agencije Eurostat ukazuju na to da je nezaposlenost među mladima do 27 godina prestala rasti, ali i dalje predstavlja gorući problem – više od 55 posto mladih Španjolaca i Grka su bez posla, a šanse da ga ikada nađu im se iz godine u godinu smanjuju, prenosi Tanjug.

Stoga su europski čelnici na konferenciji koja je prošlog tjedna održana u Parizu inicirali niz programa koji bi trebali doprinijeti da se stanje popravi.

I Hrvatska može računati na pomoć

Ti programi uključuju pokretanje tečajeva za prekvalifikaciju u zanimanja za kojima postoji potražnja, kao i subvencije za tvrtke koje otvore nova radna mjesta.

Svaka država članica dužna je do kraja godine podnijeti nacionalni program za zapošljavanje mladih, a osim iz fondova EU-a članice će moći konkurirati i kod Europske investicijske banke.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso istaknuo je tijekom ovog skupa kako je neophodno da se privatni sektor što više angažira u ovim programima, jer rješenja treba tražiti na lokalnim razinama.

Među korisnicima fondova je i Republika Hrvatska, koja je kao najmlađa članica EU-a po stopi nezaposlenosti mladih odmah iza Španjolske i Grčke, pa stoga može računati na najmanje 60 milijuna eura pomoći iz EU-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Broj ljudi koji traže posao, odnosno onih koji nemaju nikakvo zaposlenje i onih koji traže dodatni posao, popeo se na 4,84 miliona.

24 Oct 2013
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO