AirSerbia naručila 10 aviona Airbus A320neo

Deset aviona tipa A320neo postepeno će mijenjati letjelice iz sadašnje flote srbijanske kompanije (EPA)

Aviokompanija Air Serbia naručila je 10 novih aviona Airbus A320neo, koji trebaju postati dio njene flote u razdoblju od 2018. do 2020. godine, javila je u utorak Radiotelevizija Srbije (RTS) sa sajma u Dubaiju, prenosi agencija Hina.

Novih 10 letjelica dio su veće narudžbe partnerske kompanije Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je vlasnik 49 posto udjela kompanije iz Srbije, po ugovoru o strateškom partnerstvu Vlade iz Beogada i emiratske nacionalne aviokompanije.

Po izvještajima sa sajma u Dubaiju, cijena ovih savremenih aviona premašuje milijardu dolara, ali će ona, ipak, biti povoljnija, jer su naručeni u sklopu veće narudžbe Etihada iz Abu Dhabija.

Deset aviona tipa A320neo postepeno će mijenjati letjelice iz sadašnje flote srbijanske kompanije, među ostalima i Boeing 737, koji će do 2020. godine biti skinut sa listi letenja.

Kako prenosi RTS, na sajmu u Dubaiju direktor firme Air Serbia Dane Kondić ocijenio je da će ta firma obnavljanjem flote „postati prva u regiji koja ima ove najmodernije avione“.

Strateško partnerstvo

Prema tehničkim podacima, A320neo nadogradnja je zrakoplova A320ceo i predstavlja unapređenje Airbusova A320E, čije su odlike tiši i efikasniji motor, koji troši manje goriva, jeftiniji je za održavanje i manje onečišćuje okoliš.

Od 2010. godine, kad je prvi put predstavljen A230neo, Airbus je primio 2.500 narudžbi ovog aviona.

Kompaniju Air Serbia su ugovorom o strateškom partnerstvu 1. jula ove godine osnovale srbijanska Vlada i nacionalna kompanija UAE Etihad.

Potpisivanje tog ugovora simbolično je označilo i kraj nekadašnjeg Jugoslavenskog aerotransporta (JAT), a potom JAT Airwaysa, koji je osnivanjem firme Air Serbia nakon 66 godina prestao postojati.

Izvor: Agencije