Francuska traži dodatnu sigurnost

Francuska ima razlog za traženje dodatne sigurnosti, jer su njen izvoz i privredni rast sve su lošiji, a to zabrinjava investitore na finansijskim tržištima.

Na klavirima francuske kompanije Pleyel svirali su pijanisti poput Mauricea Ravela, Igora Stravinskog i Frederica Chopina. No, nakon 200 godina tradicije, ova firma se zatvara, a 14 majstora zanata ostaje bez posla.

“To je zaista osjećaj tuge, bespomoći i nepravde”, kaže klavirštimerica Virginie Boyer.

Iz Pleyela tvrde kako su žrtve visokih troškova i jake kineske konkurencije u, prema svemu sudeći, “raštimanoj francuskoj ekonomiji”.

Iako brojke pokazuju suprotno, ministar finansija Pierre Moscovici tvrdi da je ekonomija na godišnjem nivou ipak u plusu.

“Držim se svojih brojeva: od 0,1 do 0,2 posto za 2013. i rast od 0,9 posto za 2014. godinu”, navodi ministar.

Podijeljeni sjever

Za razliku od Francuske, Njemačka je i dalje motor eurozone, što navodi na zaključak da podjele više nisu iste te da je Francuska sada bliža svojim južnim susjedima – Španiji i Italiji.

“Nema više podjele na sjever i jug, nego sada je i sjever podijeljen”, smatra Michael van Dulken (Accendo Markets).

S druge strane, OECD poziva Francusku da učini više napora u provođenju reformi. Isto mišljenje imaju i analitičari.

“U onom što rade, pogrešno je što ne rade mnogo. Trebali bi jačati konkurentnost i jednostavno učiniti državu privlačnijom za investicije i za poslovanje”, kazao je strateg iz Commerzbanka Michael Leister.

Brojke u Francuskoj privukle su pažnju i Evropske centralne banke, koja još uvijek nema konkretan plan akcije. U svakom slučaju, za Pleyel je suviše kasno.

Na svom vrhuncu proizvodili su 3.000 klavira godišnje. Svoja vrata posljednji put će zatvoriti do kraja ove godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije