EBRD pomaže male biznise Jugoistočne Evrope

EFSE je fokusiran na podršku lokalnim finansijskim sektorima (EPA)

Evropski fond za Jugoistočnu Evropu i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su u petak ugovor prema kojem će taj fond dobiti dodatnih 25 miliona eura.

Ova sredstva bit će iskorištena za 4.000 novih kredita namijenjenih pružanju podrške mikro i malim preduzećima u regionu jugoistočne i istočne Evrope, navedeno je u saopćenju EBRD-a dostavljenom Tanjugu.

S novim sredstvima, ukupan kapital EFSE-a je porastao na 948 miliona eura.

“Zadovoljni smo što i dalje produbljujemo uspješnu saradnju s EFSE-om i impresionirani smo napretkom koje su obje institucije postigle”, izjavio je direktor ureda EBRD-a za Zapadni Balkan, Bjelorusiju, Moldaviju i Ukrajinu Henry Russell.

Podrška lokalnim finasijskim sektorima

“Ova investicija povećava sposobnost EFSE-a u obezbjeđenju stabilnog i pouzdanog finansiranja postojećih i budućih partnerskih bankarskih institucija”, izjavila je predsjedavajuća Upravnog odbora EFSE-a Monica Beck.

Evropski fond za Jugoistočnu Evropu, koji je 15. decembra 2005. godine osnovala KfW Razvojna banka, uz finansijsku podršku njemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj i Evropske komisije, ima za cilj podsticanje ekonomskog razvoja i prosperiteta u Albaniji, Armeniji, Azerbejdžanu, Bjelorusiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Makedoniji, Kosovu, Gruziji, Moldaviji, Crnoj Gori, Rumuniji, Srbiji, Ukrajini i Turskoj.

Budući da je pristup finansiranju ključni faktor uspjeha u razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća, EFSE je fokusiran na podršku lokalnim finansijskim sektorima i jačanju njihovih kapaciteta kako bi se osiguralo odgovarajuće i održivo finansiranje.

Izvor: Agencije