Irci ne dijele optimizam Vlade za oporavak

Prošle su tri godine od kada je Irska dobila veliku financijsku pomoć. Ekonomija od tada jača, a Vlada ove države je uvjerena u skori potpuni privredni oporavak.

Ipak, mnogi Irci ne dijele taj optimizam, naročito građani s invaliditetom, koji su pogođeni novim mjerama štednje.

Tokom dvanaest godina života Eve North je koristila državnu pomoć kako bi se nosila sa svojim invaliditetom, uključujući fizioterapiju, logopedske vježbe i sve drugo što bi joj moglo pomoći kao odrasloj osobi.

Njeni roditelji plaćaju porez, tako da zauzvrat očekuju ovakvu pomoć. Međutim, preko noći sve je nestalo i sada te aktivnosti moraju finansirati sami.

„Potrebne su nam hiljade eura godišnje, inače se sve svodi na stvaranje prioriteta – da li da plaćamo njene terapije ili kućne račune. To je užasna pozicija za roditelje“, kaže njena majka Karen North.

Velike ambicije

Prije samo deset godina Irska je imala velike ambicije, no sada ljudi redovno tvrde da se osjećaju pregaženim i poraženim zbog pada bankarskog sektora i ruke spasa koja je uslijedila.

Ipak, Vlada tvrdi da je najgore prošlo. Tri godine nakon finansijske injekcije tvrde da su prva država među problematičnim članicama eurozone koja je dokazala da ima fiskalnu disciplinu kako bi stala na vlastite noge.

„Finansijska tržišta daju najbolju procjenu da li se Irskoj vjeruje ili ne. Prije dvije i po godine kamata na desetogodišnje državne obveznice bila je 15,5 posto. Danas je 3,5, što je daleko manje od Italije, Španije, Portugala i, naravno, Grčke“, ističe Brian Hayes, zamjenik ministra finansija.

Službenici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) mjesecima žive u jednom luksuznom hotelu iz kojeg svakog jutra pređu na drugu stranu ceste do Ministarstva finansija, gdje traže nove načine kako da smanje budžetske rashode.

Njihov uspjeh je upitan i mnogi se pitaju na čemu se temelji val optimizma kada je država, zapravo, siromašnija, umjesto bogatija, u odnosu na stanje kada je kriza počela.

Atraktivne obveznice

Početkom krize irski dug iznosio je 67 milijardi američkih dolara. Tokom narednih pet godina dug se učetverostručio i sada iznosi 270 milijardi, odnosno 123 posto ukupne vrijednost svega što Irci proizvedu tokom godine dana.

Međutim, budući da su banke zbog kojih je Irska i posrnula sada dokapitalizirane, Vlada tvrdi da mogu napustiti program finansijske pomoći MMF-a i Evropske unije. Dug se uredno servisira, jer su državne obveznice među najatraktivnijim na tržištu.

Ipak, kako stvari stoje, novca nema dovoljno da bi se pomoglo i 12-godišnjoj djevojčici sa posebnim potrebama.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Irska ekonomija posrće već godinama, ali jednom sektoru ide veoma dobro. Na poljoprivredne fakultete prijavljuje se sve više kandidata. Razlog je jednostavan. Nakon završetka studija, veoma lako pronalaze posao i ne moraju, poput većine irskih studenata, priliku tražiti u drugim zemljama Evropske unije.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO