Deutsche Telekom kupio GTS Central Europe

Kupovina GTS Central Europea će DT-u omogućiti upravljanje poslovanjem sa optičkim fiksnim linijama i infrastrukturom na području istočne Evrope (AP)

Njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom objavio je kako je za 546 miliona eura kupio pružatelja telekomunikacijskih usluga GTS Central Europe sa sjedištem u Varšavi.

Ta transakcija omogućit će DT-u upravljanje poslovanjem sa optičkim fiksnim linijama i infrastrukturom na području istočne Evrope, navodi se u DT-ovom saopćenju od nedjelje.

GTS je pružatelj telekomunikacijskih usluga s mrežnom i infrastrukturom podatkovnih centara, s fokusom na pružanje usluga poslovnim klijentima, prenosi Hina.

DT je objavio da je navedenu kompaniju kupio od konzorcija međunarodnih kompanija sa područja rizičnog kapitala (private equity), uključujući Columbia Capital, HarbourVest Partners, Innova Capital i M/C Partners.

‘Najbolji partner’

“Deutsche Telekom vidimo najboljim partnerom za GTS i vrlo smo uzbuđeni zbog prednosti i mogućnosti koje će transakcija donijeti našim klijentima i zaposlenicima”, kazao je čelnik GTS-a Danny Bottoms.

GTS je vlasnik mreže optičkih kablova i podatkovnih centara kojom upravlja u Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj, a pruža glasovne i podatkovne usluge složenim virtualnim privatnim mrežama, kao i usluge “cloud computinga”.

DT je objavio da će imovina u Slovačkoj ostati u posjedu sadašnjih vlasnika.

Ostali dijelovi GTS Europe koje je kupio u prošloj su godini ostvarili prihode od 347 miliona eura i dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije od 87 miliona eura.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO