Rastu dugovi problematičnih članica EU-a

Među zemljama članicama Unije najveću stopu nezaposlenosti imaju Grčka, Španija i Hrvatska (AP)

Ekonomski analitičari navode da dugovi najzaduženijih zemalja Evropske unije i dalje rastu, te da pad svakodnevne štednje stanovnika Unije najbolje pokazuje njeno ekonomsko stanje.

Mastrihtski kriteriji funkcioniranja EU-a i eurozone predviđaju da državni dug članica ove organizacije ne treba premašivati 60 posto njenog unutrašnjeg bruto društvenog proizvoda. Ipak, problematične zemlje eurozone odavno su prevladale datu granicu.

Državni dug Grčke iznosi 169,1 posto njenog unutrašnjeg BDP-a. Na drugom mjestu je Italija sa 133,3 posto, slijedi Portugal sa 131,3 posto, pa Irska sa 125,7 posto BDP-a.

Pad pojedinačne štednje

Pri tome, dugovi Grka, Italijana i Portugalaca i dalje rastu. U poređenju s prvim kvartalom ove godine, oni su porasli 8,6 posto u Grčkoj, 3,8 posto u Portugalu i tri posto u Italiji.

I u Njemačkoj, ekonomski najjačoj zemlji EU-a, sve je više razloga za brigu o budućnosti. Situacija je još problematičnija u ostatku eurozone, gdje cijele države žive “na dug”, piše Tanjug.

Po svemu sudeći, navode ekonomisti, Evropska centralna banka će morati pokrenuti proces kupovine loših državnih obligacija problematičnih zemalja da bi prelomila situaciju u zoni eura.

I nivo pojedinačne štednje pada iz godine u godinu. Tako je 2008. godine, uoči globalne finansijsko-ekonomske krize, od svakih 100 dobijenih eura naruke prosječni stanovnik ostavljao za “crne dane” 11,5 eura.

Već 2012. godine ovaj pokazatelj je iznosio 10,4 eura, a 2013. godine je pao na 10,3 eura.

Povećana stopa nezaposlenosti

Norma štednje od deset posto ne pokriva sve rizike koje krije svadodnevni život: nesretni slučaj, bolest, promjene na poslu i slično.

Stopa nezaposlenosti u eurozoni i EU-u u septembru ove godine iznosila je 12,2 posto. U septembru je u zemljama EU-a bez posla bilo 26,872 miliona ljudi, od čega 19,447 milona živi u eurozoni.

U poređenju s podacima za august, taj broj je povećan za blizu 61.000 nezaposlenih u Uniji, od čega skoro 60.000 u eurozoni.

Među zemljama članicama najveću stopu nezaposlenosti imaju Grčka, Španija i Hrvatska, a najmanju Austrija, Njemačka i Luksemburg, izvijesto je Statistički ured EU-a.

Izvor: Agencije