Airbus prvi put ulazi na japansko tržište

Evropska aviokompanija Airbus potpisala je ugovor o isporuci 31 letjelice kompaniji Japan Airlines (JAL), što predstavlja spektakularan ulazak na drugo najveće aerotransportno tržište, kojim dominira njen najveći konkurent Boeing.

Ovo je prvi ugovor ikad potpisan između japanske aviokompanije i Airbusa, prenio je AFP.

Ugovor o isporuci 31 letjelice A350 XWB vrijedan je sedam milijardi eura, a prva isporuka predviđena je za 2019. godinu.

„Ovo je velika pobjeda za Airbus i veliki gubitak za Boeing. Airbus je decenijama pokušavao srušiti Boeingov monopol na japanskom tržištu“, ocjenjuje analitičar konsultantske kuće Leeham Scott Hamilton.

Boeing ima 80 posto udjela na japanskom aeronautičkom tržištu, zahvaljujući vezama sa lokalnim dobavljačima, kao i sa političkim i diplomatskim vezama između Washingtona i Tokija.

Međutim, američka kompanija je počela gubiti povjerenje japanskih avioprijevoznika zbog kvarova početkom godine na letjelicima tipa 787 Dreamliner, zbog čega je došlo do višemjesečne obustave letova.

Razočarani Boeing

Japanske kompanije JAL i ANA posjeduju najveću flotu Boeingovih aviona 787.

Predstavnici američke kompanije su razočarani odlukom JAL-a, ali je poštuju.

„Izgradili smo jake veze sa Japan Airlinesom u posljednjih 50 godina i očekujemo da će one biti održane i budućnosti“, ocijenio je glasnogovornik Boeinga.

Airbusov model A350 je glavni konkurent budućeg Boeingovog modela 777X.

ANA trenutno razmatra kojim će od ova dva modela popuniti svoju flotu sa 25 novih aviona do 2020. godine.

Boeing još nije zvanično lansirao model 777X, a ako se ANA odluči za kupovinu tih letjelica morat će preuzeti rizik, jer će biti jedan od prvih kupaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije