Vučić: Srbija je pred bankrotom

Vučuć: 'Zakukaće' cijela Srbija kada za mjesec dana budu poznati bilansi javnih preduzeća u Beogradu (EPA)

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je država Srbija pred bankrotom u pravom smislu te riječi, ali kako će sve biti urađeno da se to ne dogodi.

On je istakao da će mjere za ekonomski oporavak biti teške, a ne populističke, da će morati biti smanjene subvencije, ukinuti bonusi u Ministarstvu unutrašnjih poslova ili Ministarstvu odbrane, a bit će razmotreno i uvođenje solidarnog poreza.

“Penzije nećemo dirati, jer od penzionera nema više šta da se uzme. Moramo da smanjimo plate u javnom sektoru, a videćemo na koji način ćemo to da uradimo”, rekao je Vučić za Televiziju Prva.

On je naveo primjer pomoćnika ministra, čija je osnovna plata nešto viša od 1.000 eura i veća od ministarske, koja, zbog dnevnica i službenih putovanja, iznosi blizu 1.700 eura.

‘Vikao na Vladi’

Rekao je da je morao da “viče na Vladi”, jer su milioni bačeni bespotrebno, pošto od nekih putovanja nije bilo nikakvih rezultata, prenosi Srna.

“U privatnom sektoru prosečna plata iznosi 34.000 dinara [295 eura], a u javnom, koji izdržava privatni, prosečna plata je 47.000 [408 eura]”, naveo je Vučić.

Vučić je kazao da u Srbiji ne postoji odgovornost prema zemlji, državi i narodu, te dodao da će “zakukati” cijela Srbija kada za mjesec dana budu poznati bilansi javnih preduzeća u Beogradu.

Vlada Srbije u ponedjeljak će predstaviti novi paket mjera, čiji je cilj ekonomska i finansijska konsolidacija zemlje, a ključna poruka koju su visoki državni dužnosnici poslali je da tim mjerama neće biti pogođeni najsiromašniji slojevi društva.

Osim neophodnog smanjenja budžetskog deficita, cilj mjera je i veća naplata prihoda, te stvaranje mogućnost da jedan njihov dio bude plasiran za poticanje industrijske proizvodnje, ekonomskog rasta i razvoja.

Veći javni dug

Premijer Ivica Dačić objasnio je da planirane mjere nemaju direktne veze s posjetom dužnosnika Međunarodnog monetarnog fonda Srbiji.

Novi ministar finansija Lazar Krstić istaknuo da se finansijska stabilnost zemlje i zdrav rast ekonomski mogu osigurati napretkom u pet oblasti.

On je posebno istaknuo naplatu nameta za visokotarifnu robu, reformu javnog sektora, rješavanja problema javnih preduzeća, zaustavljanje rasta javnog duga i kreiranja nove poslovne klime u cijeloj zemlji.

Ministar finansija procijenio je da će javni dug Srbije, koji je na kraju 2012. godine bio blizu 19 milijardi eura, krajem ove godine dosegnuti 21 milijardu eura, prognozirajući da za postepeno smanjivanje javnog duga trebaju najmanje tri do četiri godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO