Tajland zagušen automobilima

Automobili su glavna tema u Tajlandu. Vladina shema podsticaja za kupce koji prvi put kupuju vozilo u vrlo kratkom roku je gotovo opustošila salone automobila. Ali, veliki broj novih kupaca sada prodaje vozilo i plan kojim se trebao pokrenuti ekonomski rast postao je njegova kočnica.

Tajland su prozvali Detroitom jugoistočne Azije. Iako je najveći proizvođač vozila u toj regiji, tajlandska automobilska industrija pretrpjela je velike gubitke nakon razornih poplava 2011. godine.

Vlada je uvela novi program kojim građani koji prvi put kupuju vozilo dobivaju gotovo 3.200 dolara kao oblik povrata poreza. Program je ubrzo postao veoma popularan.

“Bangkok je poznat po groznim gužvama. Put koji bi trebao trajati samo nekoliko minuta može potrajati nekoliko sati ako ste na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Zato se mnogi pitaju zašto je Vlada smislila plan koji će još više vozila staviti na ulicu”, izvještava iz Bangkoka Al Jazeerina reporterka Veronica Pedrosa.

Thanita Nualta je među skoro milion Tajlanđana koji su kupili novi automobil u Vladinom programu. Međutim, 10 posto njih nije u stanju otplaćivati rate, pa moraju prodati svoja vozila.

“Napravila sam planove kako bih mogla otplaćivati mjesečnu ratu. Ali troškovi za gorivo, putarinu i režije su se povećali, tako da više ne mogu otplaćivati kredit”, kaže ona.

Ozbiljne posljedice

Vladini poticaji imali su ozbiljne posljedice na proizvođače automobila. Stvorena je velika potražnja, koja se nije održala nakon što su poticaji ukinuti.

Mitsubishi, jedan od najvećih proizvođača na Tajlandu, sada mora osmišljavati promotivne kampanje, kako bi višak zaliha prodao na prezasićenom tržištu.

“Bilo bi bolje da je Vlada napravila dugoročni program poticaja, umjesto ovog jednogodišnjeg za kupce koji prvi put kupuju automobil”, smatra Nobuyuki Murahashi, predsjednik tajlandskog Mitsubishija.

Vladin program poticaja, koji je trebao stimulirati privredu i pomoći onima koji prvi put kupuju vozilo, rezultirao je prevelikim zaduživanjem građana i još većom gužvom na ionako prezasićenom tržištu za proizvođače.

Državna ekonomija je u recesiji. Budući da je autoindustrija treća po veličini u Tajlandu, neophodne su velike promjene kako bi se osposobio jedan od glavnih pokretača ekonomskog rasta.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO