Blackberry pregovara s Googleom i Ciscom

U procesu spašavanja firme bit će otpušteno oko 4.500 radnika (EPA)

Kanadska kompanija Blackberry, koja je trenutno u blokadi zbog problema u odjeljenju za proizvodnju pametnih telefona, pokrenula je pregovore s kompanijama Cisco Systems, Google i SAP oko prodaje dijela ili svog cjelokupnog poslovanja, saopćilo je nekoliko izvora, prenosi Tanjug.

Takav sporazum predstavljao bi alternativu preliminarnom sporazumu, koji je prije sedam dana postignut s grupacijom Fairfax Financial Holdings, a koja bi trebala preuzeti Blackberry za oko 4,7 milijardi dolara, prenosi Reuters.

Blackberry je zatražio od potencijalnih strateških kupaca da naredne sedmice izraze preliminarni interes, a među kompanijama koje se spominju kao potencijalni kupci su i Intel, azijske kompanije LG i Samsung.

Pristup s oprezom

Ipak, zvaničnici južnokorejskog giganta Samsung saopćili su da ta firma nije zainteresirana za kupovinu firme Research In Motion, proizvođača pametnog telefona Blackberry.

I dalje je nejasno koje će to kompanije spremiti ponude, ako ih uopće bude i bilo.

Google, Cisco, LG i SAP nisu željele komentirati ovakve tvrdnje, a potenacijalni ponuđači s oprezom gledaju na ovu kupovinu, s obzirom na neizvjesnost oko Blackberryja, koji je prošlog mjeseca prijavio kvartalni neto gubitak od skoro milijardu dolara.

“Ova kompanija neće propasti. Preživjet će kao imovina pod privatnom kontrolom. To će omogućiti kompaniji da bude samostalnija i da se oporavlja bez pritiska sa Wall Streeta i od ostatka publike”, ranije je rekao tržišni analitičar Roger Cheng.

Blackberry je kanadska kompanija sa sjedištem u Torontu.

Kanadska Vlada odbila je komentirati prodaju, ali je poručila da su njihove misli uz oko 4.500 Blackberryjevih radnika, koji će u narednih godinu dana ostati bez posla.

Izvor: Agencije


Povezane

Kanadska kompanija je najavila da će se fokusirati više na poslovno tržište, što znači bijeg sa tržišta pametnih telefona.

Published On 24 Sep 2013

Kompanija Blackberry je u velikom problemu. Takoreći je izgubila bitku sa prodajom pametnih telefona. Otpušta četiri i po hijade radnika a očekuje se da će sljedeće sedmice objaviti gubitke u visini od milijardu dolara.

Published On 21 Sep 2013
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO