Istarska vina osvajaju tržište

Hrvatska regija Istra postavlja svoj pečat na međunarodnom tržištu vina. Vinari se nadaju da će zbog prijema Hrvatske u Evropsku uniju reputacija njihovog poznatog bijelog vina privući nove klijente.

Istarska regija vrijedno radi na kvaliteti vina posljednjih decenija. U zadnjih pet godina vinski turizam stabilno raste, ali sada, zahvaljujući brisanju državnih granica prema EU-u i izvanrednoj godini za prinos grožđa, istarski proizvođači vina očekuju mnogo od ovogodišnje berbe.

Moreno Coronica, jedan od najpoznatijih vinara u regiji, kaže da Istra promovira lokalne sorte grožđa kako bi se izdvojila na pretrpanom tržištu.

“Malvasia i Teran su odgovor na globalizaciju. To su autohtone sorte, koje su najtraženije za izvoz”, rekao je on.

Povijest, kultura, tradicija

Na vinogradu površine 21 hektar Coronica je za 20 godina proizvodnju povećao sa 1.300 na blizu 130.000 boca godišnje.

“Nama je jedna okolnost pojednostavila plasman u Evropi, a to je što smo i vinarska i turistička regija”, objašnjava on.

Drugi vinar, Giorgio Cai, slaže se da je izvozno tržište veoma bitno, jer su svi neophodni elementi tu.

“Istra, kao zemlja vina, ima povijest, ima kulturu i tradiciju”, rekao je on.

Caijeva vina mogu se naći na menijima vrhunskih restorana širom svijeta, uključujući restorane s Michelinovom zvjezdicom, poput londonskog Hibiscusa, Sepiu u Chicagu ili Saturna u Parizu. Cai odbija da bude proglašen organskim proizvođačem vina. Prema njemu, zakon ne može definirati šta je organsko.

“Ja kao prirodnjak ne koristim apsolutno nikakve hemikalije. Ni na vinogradu, ni u podrumu”, objašnjava on.

Ograničenja iz Brisela

Gianfranco Kozlović nastavlja djedovu tradiciju proizvodnje vina. Međutim, svjestan je ograničenja koje imaju on i njegove kolege u regiji.

“Mi ne možemo proizvoditi velike količine i osvojiti tržišta poput Rusije ili Kine. Sigurno nam je puno bolje da ciljamo na kvalitetne restorane”, smatra on.

Hrvatska se na vinsko tržište pokušava plasirati sa samo 5.000 hektara vinograda, prema lokalnom Ministarstvu poljoprivrede. Uprkos rastu popularnosti, ovaj broj se neće mnogo promijeniti zbog briselske politike kvota. Iz Ministarstva poljoprivrede tvrde da hrvatska vina imaju svijetlu budućnost.

“Naši proizvođači vina prisutni su na svim važnijim sajmovima, poput Dizeldorfa, Londona… Dobijaju nagrade za kvalitet i postaju sve cjenjeniji među kupcima”, izjavio je Milan Antolović iz istarskog odjela Ministarstva poljoprivrede.

Malvasia je najpoznatije autentično lokalno vino, ali Hrvatska još čeka na zaštitu svog brenda u Evropskoj uniji.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO