SAD: Njemački ekonomski model šteti eurozoni

Američko Ministarstvo finansija ocijenilo je 'anemičnim' rast domaće potražnje u Njemačkoj (AP)

Sjedinjene Američke Države su kritizirale njemačku ekonomsku politiku, ustvrdivši da izvozno orijentirani model rasta šteti eurozoni i široj svjetskoj privredi.

U dvogodišnjem izvještaju američko Ministarstvo finansija ocijenilo je “anemičnim” rast domaće potražnje u Njemačkoj, a ponovilo je i stav da je kurs kineskog juana i dalje “značajno potcijenjen”, prenosi Fena.

Kritika na račun kineske politike nije novost, dok je ona upućena Berlinu, ipak, rjeđa.

“Anemičan tempo rasta njemačke domaće potražnje i ovisnost o izvozu kočili su proces uspostave ravnoteže u periodu u kojem su mnoge druge zemlje eurozone bile pod snažnim pritiskom da smanje potražnju i da suzbiju uvoz u periodu prilagođavanja”, navodi se u američkom izvještaju.

Osvrt na Kinu

U osvrtu na Kinu Ministarstvo finansija SAD-a potvrđuje da je vrijednost juana u posljednje vrijeme porasla, iako ne brzo i snažno kao što je potrebno.

“S druge strane, dokazi da je Kina ove godine ponovo počela naveliko kupovati devize, uprkos nagomilanim i po svim kriterijima dovoljnim rezervama, ukazuju na mjere koje ometaju djelovanje tržišnih mehanizama i na značajnu potcijenjenost [kineske] valute”, ističe se u saopćenju.

Kina, ipak, nije proglašena “valutnim manipulatorom”.

Peking je nastojao ublažiti kontrolu nad kursom juana, kako bi mu osigurao ulogu globalne valute, ali je, također, upozorio na to da će nagli i oštar skok njegove vrijednosti naškoditi ekonomiji.

Od juna 2010. godine juan je prema dolaru ojačao gotovo 12 posto.

Izvor: Agencije