Iako je kriza, rekordno se štedi u bankama

Najveći udio u kontinuiranom porastu depozita stanovništva u BiH imaju dugoročni depoziti građana (EPA)
Najveći udio u kontinuiranom porastu depozita stanovništva u BiH imaju dugoročni depoziti građana (EPA)

Centralna banka Bosne i Hercegovine potvrdila je kako je vrijednost ukupnih depozita stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH krajem rujna ove godine iznosila 8,09 milijardi konvertibilnih maraka, odnosno 4,1 milijarde eura što je najveći zabilježeni iznos depozita do sada.

Unatoč jako nepovoljnim ekonomskim uvjetima depoziti su, u odnosu na prosinac 2012. godine, porasli za 225 milijuna eura ili 5,7 posto, a u usporedbi sa stanjem na kraju rujna prošle godine porasli su za 358 milijuna eura, odnosno 9,4 posto.

U ukupnim depozitima svih domaćih institucionalnih sektora kod komercijalnih banaka u BiH, depoziti stanovništva sudjeluju s 58,1 posto.

Iz Centralne banke ističu kako je to najveći iznos novčanih depozita koji je zabilježen od rata, a zanimljivo je i to da najveći udio u kontinuiranom porastu depozita stanovništva imaju dugoročni depoziti stanovništva.

Najviše se štedi u markama

Od ukupnih depozita stanovništva, oročeni i štedni depoziti iznose 2,5 milijarde eura ili 60,8 posto, dok depoziti po viđenju čine 1,6 milijardi eura ili 39,2 posto.

U pogledu valutne strukture, depoziti stanovništva u konvertibilnim markama iznose 38 posto, depoziti u eurima 55,8 posto, a depoziti u ostalim stranim valutama oko 6,2 posto.

Ekonomski analitičari ocjenjuju kako su takvi pokazatelji dokaz povjerenja u bankarski sektor i njegovu stabilnost, ali i rezultat postojanja sustava osiguranih depozita čiji je osnovni cilj povećanje stabilnosti bankarskog sektora i zaštita štediša.

„Svjestan sam da ovaj Međunarodni dan štednje, zbog sadašnje ekonomske situacije, veliki broj građana naše države dočekuje bez mogućnosti da odvoje dio prihoda da bi štednjom obezbijedili stabilnost i sigurnost u budućnosti. Ipak, uvjeren sam da ćemo u narednom periodu ostvariti ekonomski rast koji će građanima pružiti mogućnost akumulisanja štednje. Štednja je jedan od generatora kreditiranja, te omogućava nove investicije, razvoj zemlje i otvaranje novih radnih mjesta“, poručio je guverner Centralne banke Kemal Kozarić.

Svjetski dan štednje slavi se 31. listopada, u znak sjećanja na Prvi međunarodni kongres predstavnika štednih institucija iz 25 zemalja svijeta, održan 1924. godine u Milanu.

Izvor: Agencije


Povezane

Poslovne banke u Srbiji za sada ne žele da se oglašavaju o predlogu ograničenja kamata, dok Centralna banka poručuje da to trenutno nije moguće.

12 Oct 2013
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO