WEF: Švicarska ima najbolje ljudske resurse

Za Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo nema podataka (WEP)

Prema istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma, koje je obuhvatilo 122 države svijeta, najkvalitetnije ljudske resurse ima Švicarska.

Na drugoj poziciji nalazi se Finska, a na trećoj Singapur. Holandija je na četvrtom mjestu, a slijede Švedska i Njemačka. Na posljednjem mjestu je Jemen, prenose agencije.

Među prvih 10 država na listi najviše ih je iz Sjeverne Evrope, a od vanevropskih tu su Singapur i Kanada.

U izvještaju WEF-a navodi se da Indeks ljudskih resursa mjeri kapacitet države da razvija i koristi zdrave, obučene i kompetentne ljudske resurse.

Japan se našao na 15. poziciji, Sjedinjene Američke Države na 16, Francuska na 21, a Kina na 43. mjestu, koja je, ipak, na čelu država u razvoju. Rusija je na 51, Brazil na 57, Indija na 78, a Južna Afrika na 86. mjestu.

Slovenija na 32. mjestu

Kada je riječ o državama u regionu, Slovenija zauzima 32. mjesto, Hrvatska 46, Makedonija 65, Albanija 72, dok je Srbija na 85. mjestu. Za Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo nema podataka.

Švicarska je, osim po općem indeksu, prvo mjesto zauzela i prema podindeksu fizičkog i mentalnog zdravlja stanovništva, od djetinjstva do zrelog doba, kao i prema podindeksu koji mjeri usklađenost stečenog iskustva, talenta i obrazovanja s nadležnostima na poslu.

U podkategoriji poslovnog okruženja (pravni uslovi, infrastruktura) Švicarska zauzima drugo mjesto, dok je na vrhu Finska, a treće mjesto drži Njemačka.

U podkategoriji obrazovanja (pristup, kvalitet i uspjeh obrazovnog sistema) Švicarska je zauzela četvrto mjesto, Finska drži prvo, a slijede Kanada i Singapur.

Izvor: Agencije