Useljenici šalju silne milijarde u domovinu

Procjenuje se da bi Indija sa 71 milijardu dolara i Kina sa 60 milijardi dolara trebale i ove godine biti glavne zemlje u koje se novac upućuje (AP)

Svjetska banka je procijenila kako se očekuje dodatan porast transfera novca radnika imigranata prema zemljama juga, što će uravnotežiti povlačenje ulagača iz tih ekonomija, a iznos novca kojeg su radnici useljenici poslali u svoje domovine trebao bi iznositi 414 milijardi dolara.

Riječ je o povećanju od 6,3 posto u odnosu na 2012. godinu, u kojoj je također zabilježeno slično povećanje u odnosu na prethodnu godinu, priopćila je SB.

Prema procjenama te institucije, Indija sa 71 milijardu dolara i Kina sa 60 milijardi dolara trebale bi i ove godine biti glavne zemlje u koje se novac upućuje, dok je prva zemlja Afrike koja se pojavljuje na tom popisu Nigerija, koja bi trebala primiti 21 milijardu dolara.

Prema SB-u, transferi novca radnika prema svojim matičnim zemljama su posvuda bili značajni, osim u Latinskoj Americi i na Karibima.

Za tri godine i 707 milijardi dolara

U nekim zemljama u razvoju taj je priliv kapitala nadoknadio nezainteresiranost ulagača u trenutku promjene kursa američke monetarne politike, prenosi Business.hr.

“Transferi novca su važno sredstvo nadoknade neostvarenih priliva kapitala”, ocijenio je glavni ekonomist SB-a Kaushik Basu te rekao kako iznos koji je primila Indija od svojih državljana predstavlja blizu trostrukog globalnog iznosa izravnih stranih ulaganja koje je zemlja primila prošle godine.

Na svjetskoj razini transferi novca od radnika useljenika za tri bi se godine mogli popeti na 707 milijardi dolara, ocjenjuje SB, uz kritiku da te transakcije “koče neka povjerenstva koja određuju financijske posrednike”.

“Visoka cijena slanja novca službenim kanalima i dalje je velika prepreka”, naglašava SB i zaključuje da oni prosječno iznose devet posto poslanog iznosa.

Izvor: Agencije