Davutoglu: Jadranski plinovod – koridor mira

Ne želimo da ijedna zemlja na Balkanu bude izolirana od ovih tokova, ocijenio je Davutoglu (EPA)

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu, koji je bio jedan od panelista na Croatia Forumu, rekao je da u energetskom sektoru dolazi do problema kada neko želi dominirati u međusobnim odnosima.

On je rekao da je energetska međuovisnost najbolji način da se uspostavi prosperitet u međunarodnim odnosima.

“Kada govorimo, naprimjer, o Transjadranskom plinovodu (TAP), to nije samo projekt koji će osigurati energente, nego i mir. Nakon sukoba u ovoj regiji ovaj koridor sada postaje koridor mira, jer zadovoljava zajedničke interese”, izjavio je Davutoglu, prenosi agencija Anadolija.

Vođe i gubitnici

On je kazao da postoji nacionalna, regionalna i globalna politika vezano za energetiku, te da će oni koji uspiju povezati ove tri politike voditi riječ u energetskom sektoru, a oni drugi, kojima to ne bude uspjelo, bit će gubitnici.

 “Nacionalna strategija ima tri kategorije, odnosno potrošače, proizvođače i prenositelje. Vrlo malo zemalja ima sve tri. Turska je, recimo, tranzitna zemlja, a i rastuća potrošačka. Turska, kao zemlja potrošač, treba razmišljati o energetskoj strategiji, jer je ona od velike važnosti. Turska  ima veliki potencijal za hidroenergiju, ali naša je strategija, ipak, iskoristiti maksimalno našu poziciju zemlje tranzita”, pojasnio je on.

Šef turske diplomatije kazao je kako je najslabija tačka Turske trenutni energetski deficit.

“Kad bismo imali vlastite energije ne bismo imali energetske deficite u našoj ekonomiji. A to možemo osigurati uspostavljanjem mira i stabilnosti na Bliskom istoku, Kavkazu, Balkanu i održavanjem dobrih odnosa sa Rusijom. Mi želimo stabilnost oko nas kako bismo dobili energiju za potrošnju i tranzit. Svaka zemlja mora definirati svoju energetsku strategiju”, poručio je Davutoglu.

Prijetnja stabilnosti

On je rekao da sve što prijeti stabilnosti Bliskog Istoka, također, prijeti stabilnosti Turske i da je saradnja “koridor mira” koji će osigurati i turski, a i regionalni mir.

“Projekt Jadransko-jonski plinovod (IAP) je, također, jako važan za nas. Ne želimo da ijedna zemlja na Balkanu bude izolirana od ovih tokova. Ne želimo da Rumunija ili Bugarska budu izolirane. Što se tiče energetske sigurnosti, svakako ćemo dati podršku svakoj mirovnoj inicijativi svuda oko nas. Ne smijemo se zadovoljiti sa win-win situacijom, nego moramo težiti ka ‘win, win, win, win'”, poručio je Davutoglu.

On je izrazio nadu da će EU uskoro shvatiti kako put ka energetskoj sigurnosti vodi preko članstva Turske u EU.

Izvor: Agencije 


Povezane

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, tokom boravka u Sarajevu, za Aljazeeru je govorio i o trgovinskoj saradnji njegove zemlje sa državama našeg regiona. Turski investitori za sada su veliki interes iskazali za Srbiju, a činjenica da će Hrvatska uskoro postati članica Evropske unije, ovu zemlju postavlja visoko na listi turskih trgovinskih prioriteta. Kada je […]

Published On 05 May 2012

Turski ministar vanjskih poslova ovo priznanje zaslužio je zbog njegovog doprinosa razvoju saradnje među državama regiona na kulturi mira i dijaloga.

Published On 04 May 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO