Egipatski turizam na rubu propasti

Politička nestabilnost je turističku djelatnost u Egiptu dovela skoro na rub propasti, a broj turističkih posjeta pao je za skoro 80 posto nakon svrgavanja Muhameda Mursija početkom srpnja.

Iako je Luxor san za turiste, slike u vrhu sezone, u kojima tek nekoliko turista imaju drevne ruševine samo za sebe, za tamošnje turističke djelatnike su noćna mora.

“Za nas je ovo katastrofa. U Luxoru je malo bolje i sigurnije nego u Kairu, ali ono što vidimo usred sezone, da je ovaj hram gotovo prazan, do sada je neviđeno. To je loše za našu ekonomiju i našu budućnost”, kaže turistički vodič Hassan Ashour.

U neka mirnija vremena kroz hram kraljice Hatshepsut koračale bi tisuće turista, no za posjeta ekipe Al Jazeere pojavilo se njih samo dvoje.

“Jako smo bili zabrinuti u vezi s dolaskom ovdje. Pitali smo prijatelje za mišljenje i gledali vijesti prije odluke da, ipak, dođemo. Sada nam je drago što u miru i bez gužve možemo vidjeti spomenike. Posrećilo nam se što nema drugih turista”, priznao je Sergio Chian, turist iz Čilea.

Milijardu dolara gubitka

Do Luxora nije stiglo nasilje koje je paraliziralo druge dijelove Egipta, ali je to svejedno uplašilo turiste i uništilo lokalnu ekonomiju.

Al Jazeerin reporter Bernard Smith podsjeća kako je Dolina kraljeva, u kojoj se nalazi Tutankamonov grob, na vrhu liste želja svakog turista, no primjećuje kako su okolna parkirališta, ali i hoteli – prazni.

Hotelski kapaciteti su popunjeni na svega četiri posto, a u ovo doba godine obično je to bilo na 80 posto. I Nil je obično ispunjen turističkim brodovima, no oni su sada ostavljeni uz obalu.

Egipatska Vlada tvrdi kako je više od milijardu dolara profita od turizma izgubljeno od početka demonstracija u srpnju, pa su deseci tisuća stanovnika Luxora, koji žive od turizma, dovedeni na rub opstanka.

“Budući da imamo problem između nove Vlade i Muslimanske braće, mislim da dugoročno ne možemo očekivati stabilnost. Ne znam kada će se dogovoriti i sve ovo riješiti”, navodi hotelijer Aladin al-Sahaby.

Problem za Egipat je i to što većina europskih zemalja, ali i Sjedinjene Američke Države, otvoreno savjetuju svoje državljane da ne putuju u tu zemlju bez apsolutne nužnosti, uključujući i Luxor, zbog čega egipatsko Ministarstvo turizma sada pokušava uvjeriti te zemlje da izuzetak naprave bar za taj veličanstveni drevni grad.

Izvor: Al Jazeera