Shell namjerava tražiti naftu u BiH

Radovi na crpljenju nafte u BiH bi, potvrde li se nalazi istraživanja, trebali početi krajem iduće godine (EPA)

Drugi po snazi svjetski div u naftnoj industriji Shell dostavio je pismo namjere o ulasku u pregovore s vlastima Federacije BiH o dodjeli koncesije za istraživanja zaliha ugljikovodika na području Dinarida, potvrdio je za Večernji list federalni ministar energetike, industrije i razvoja Erdal Trhulj.

Radovi na crpljenju nafte bi, potvrde li se nalazi istraživanja, trebali početi krajem iduće godine.

Predstavnici Shella su nakon iskazanog zanimanja u Memorandumu o razumijevanju prije dvije godine potvrdili kako su zainteresirani za posao koji bi za Federaciju BiH, kako kaže ministar Trhulj, mogao biti značajniji čak i od ulaska u Europsku uniju.

Objasnio je kako se Federacija BiH odlučila da pri tome podijeli ovaj entitet na dva dijela u smislu dodjeljivanja koncesija za crpljenje nafte na njenom sjeveru, odnosno u području Posavine i na područje Dinarida, s obzirom na to da se radi o dva potencijalno potpuno različita geomorfološka područja.

Samo kompanija poput Shella, čija je prošlogodišnja zarada od crpljenja nafte i plina, njihove prerade i prodaje širom svijeta iznosila 26 milijardi dolara, može ući u tako zahtijevan i složen posao, piše Večernji list.

Potrebno najmanje pet bušotina

Procjenjuje se kako je, samo za istraživanje na nekoliko lokacija na potezu Dinarida od Bihaća, preko Glamoča, Livna, Tomislavgrada i Mostara sve do Neuma potrebno izdvojiti najmanje 700 milijuna dolara, što je više od polovice proračuna Federacije BiH.

Procjene govore kako se zalihe nafte na području Dinarida nalaze na dubini od četiri do osam kilometara, a cijena jedne bušotine se kreće između 50 i 80 milijuna dolara.

Za potvrdu potencijala nekog nalazišta i određivanje njegovog obujma treba napraviti najmanje pet bušotina.

Predstavnici Shella su vlastima Federacije BiH dostavili izvještaj o do sada urađenom poslu u posljednje dvije godine, pri čemu su prikupili i digitalizirali svu dokumentaciju o ranijim istraživanjima nafte, koja se realiziraju posljednijh 100 godina na tom području.

Iskoristili su i nalaze kompanija INA, NIS i američke kompanije Amoco, pa su stvorili tzv. prostoriju za podatke, za što su utrošena najmanje tri milijuna eura.

Jednostavna procedura za koncesiju

U međuvremenu je prihvaćen i stupio na snagu Zakon o istraživanju i eksploatiranju nafte i plina na području Federacije BiH, čime su se stvorile pretpostavke za jednostavniju dodjelu koncesije za istraživanje.

Vlasti u Federaciji će najdalje do početka 2014. angažirati međunarodne konzultante i oformiti sedmočlanu komisiju iz oba doma federalnog Parlamenta i Vlade, koja bi počela pregovore sa Shellom o istraživanju i kasnijem crpljenju nafte, a pregovori ne bi trebali trajati dulje od pola godine. Nakon toga bi krenulo istraživanje.

Iz dvije bušotine, koje su pravljene kod Mostara u području Drežnice neposredno prije rata, jasno se naziru tragovi nafte, no strojevi do sada nikada nisu bušili dovoljno duboko da bi se otkrili podzemni bazeni.

Izvor: Agencije