Kuba ukida dvostruki monetarni sistem

Kuba je usvojila plan da postepeno ukine svoj dvostruki monetarni sistem. Vlada je plan objavila putem državne televizije, kroz opširno saopćenje za javnost. Iako većini dosta nerazumnjivo, građani su, ipak, pozdravili ovu ideju.

Od 1994. godine, nakon pada Sovjetskog saveza, Kuba ima dvije valute. Jedna je vezana za dolar, dok drugom, koja je daleko manje vrijedna, trguje većina domaćeg stanovništva.

Državne kompanije plate daju u pezosima, kojim se plaća i većina domaće robe. Valuta vezana za američki dolar je konvertibilni pezos i koristi se u turističkoj industriji, te za kupovinu uvozne robe. Obje valute nemaju nikakvu vrijednost van Kube.

Različiti valutni kursevi

Lokalno stanovništvo tvrdi da je uvozna roba preskupa ako se plaća običnim pezosom, te da bi objedinjavanje valuta povećalo njihovu kupovnu moć.

“Ako želite kupiti stvari poput klima-uređaja, frižidera ili televizije i plaćate pezosom, ti predmeti su jednostavno preskupi. Zamjena valuta je preskupa za domaće stanovnike i platežna moć je preslaba u odnosu na primanja”, kaže Nancy Garcia, stanovnica Havane.

Penzioner Hugo Casa razlog za komplicirane ekonomske probleme vidi u embargu koji je SAD prije pola stoljeća nametnuo Kubi.

U državi u kojoj je gotovo cijela ekonomija u vlasništvu države, a cijene fiksirane, kompanije moraju mijenjati dolare i konvertibilne pezose s Vladom po kursu jedan dolar za jedan pezos, dok je kurs za stanovništvo jedan dolar za 25 pezosa.

Planovi za objedinjavanje valuta objavljeni su u državnim novinama i televiziji, ali su ih građani bez velikog znanja iz oblasti ekonomije teško mogli razumjeti.

Hronogram mjera

Televizijsko saopćenje, bez korekcija, glasilo je ovako: “Objedinjavanje valuta će donijeti dosta prednosti, imajući u vidu produktivnost rada i efikasnost distributivnih i redistributivnih mehanizama. Zbog svoje kompleksnosti, proces zahtijeva rigorozne pripreme i provedbu, kako objektivno, tako i subjektivno. Vijeće ministara usvojilo je hronogram mjera koje će dovesti do monetarnog ujedinjavanja.”

Glavne promjene u prvoj fazi odnosit će se na privredni sektor, kako bi se stvorili uslovi za poboljšanje efikasnosti državnih kompanija. Trebale bi se, također, poboljšati stimulacije za sektore koji proizvode robu i usluge za izvoz, te za proizvođače robe koja se ne uvozi.

Izvor: Al Jazeera