Skupi stanovi prijetnja bogatstvu Nijemaca

Visoke cijene stanova u Minhenu, Frankfurtu i Berlinu ne opravdavaju ni demografija ni ekonomski čimbenici, upozorava Bundesbanka (Getty Images)

Cijene stanova u velikim njemačkim gradovima više su do 20 posto no što bi trebale biti, ali gospodarstvu u cjelosti još ne prijeti opasnost stvaranja balona na tržištu nekretnina, prenose europski mediji danas ocjenu njemačke Središnje banke.

Visoke cijene stanova u Minhenu, Frankfurtu i Berlinu ne opravdavaju ni demografija ni ekonomski čimbenici, a u protekle tri godine porasle su više od 25 posto, citira internetski portal EUobserver ocjenu iz najnovijeg redovnog mjesečnog izvješća njemačke Bundesbanke, a prenosi Hina.

Trend se vjerojatno neće promijeniti

U istom su razdoblju realne cijene nekretnina u Njemačkoj ukupno porasle osam posto, upozoravaju iz Bundesbanke.

Trend se vjerojatno neće promijeniti ni u idućoj godini, jer je potražnja za stanovima još veća od ponude.

Iako gospodarstvu u cjelini zbog toga ne prijeti opasnost, iz Bundesbanke upozoravaju na moguć “velik pad bogatstva kućanstava” zbog precijenjenih stanova.

Međunarodni ulagači, također, igraju ulogu u poskupljenju njemačkih stanova, budući da im je to tržište postalo atraktivno nakon pucanja balona na tržištima nekretnina u SAD-u, Španjolskoj i Irskoj.

Jeftini krediti, rizik od inflacije

Zahvaljujući niskoj razini ključnih kamatnih stopa u eurozoni, ulagači lakše kupuju nekretnine, ističe Bundesbanka.

Njemačka Središnja banka je kao članica ECB-a opetovano upozoravala na to da politika jeftinih kredita pomaže bankama u problematičnim zemljama eurozone, ali povećava rizik od inflacije.

Statistika, pak, pokazuje da se inflacija u eurozoni zadržava na niskoj razini i u rujnu je iznosila 1,1 posto. ECB cilja na “nešto manje od dva posto”.

Izvor: Agencije