Rekordna kazna za američki JP Morgan

Ukoliko kazna od 13 milijardi dolara bude potvrđena, bit će to najveći iznos u povijesti američkog bankarstva (Reuters)

Američki bankarski div JP Morgan Chase postigao je s američkim Ministarstvom pravosuđa sporazum u okviru kojeg je pristao platiti rekordnih 13 milijardi dolara na ime poravnanja zbog trgovanja hipotekarnim obveznicama, pišu američki mediji.

Ukoliko iznos bude potvrđen, to će biti najveća kazna koju je neka američka kompanija bilo kada platila u okviru takve vrste poravnanja s Vladom i činit će više od polovice prošlogodišnje zarade JP Morgana od 21,3 milijarde dolara, premašivši prethodnu ponudu banke da plati 11 milijardi dolara, prenosi AFP.

Ipak, dvije strane se još razilaze u vezi s priznanjem krivnje, koja je potrebna da bi spor bio okončan, budući da se američke tvrtke često pokušavaju izvući uz novčane kazne i bez priznanja krivnje.

Sve veći gubici

Sud u Californiji tereti banku da je prekršila federalne zakone o sigurnosti kada je u periodu od 2005. do 2007. nudila visokorizične hipotekarne kredite.

JP Morgan, kao najveća američka banka po obimu sredstava, pod istragom je više regulatornih agencija u SAD-u, a nedavno je pristao platiti milijardu dolara kazne zbog debakla u trgovanju iz 2012, poznatog kao „Londonski kit“.

Banka je u trećem kvartalu zabilježila gubitak od 380 milijuna dolara, prihodi su joj istovremeno smanjeni na 23,12 milijardi dolara, što je, velikim dijelom, posljedica troškova na ime parnica od 9,15 milijardi dolara.

Izvor: Agencije