Privatnici na Kubi očajni novim mjerama

Nakon što je kubanska Vlada donijela odluku da uvoznu robu mogu prodavati samo državne kompanije, postala je upitna egzistencija stotina privatnih kompanija i građana Kube.

Primjena ovog zakona značit će zatvaranje mnogih trgovina, gubitak posla i novi procvat crnog tržišta.

Uvođenjem reformi Raul Kastro 2010. godine omogućio je građanima Kube da otvore privatne kompanije i 436 hiljada Kubanaca sada zarađuje zahvaljujući tom potezu.

Mnogi su životne ušteđevine uložili kako bi otvorili radnje koje prodaju uvoznu odjeću. Doživjeli su uspjeh, ali bi sada sav njihov trud i rad mogao biti izbrisan.

Povećane carine

Od početka iduće godine privatnim radnjama bit će zabranjena prodaja uvozne robe. Prodavačica Maria Ester Gravi kaže:

“Više neću moći prodavati odjeću, šta ću s njom, ne mogu je pojesti. Uvozna odjeća znači novac. Dat će nam malo vremena da prodamo ovo što imamo, ali poslije toga šta dalje. Platili smo naše dozvole, članstvo u sindikatu, ove prostore… Ne radimo ništa ilegalno ovdje.”

Kako bi zaštitila državne kompanije koje se bave uvozom, Vlada je već početkom ove godine drastično povećala carine na uvoznu odjeću. Uz potpunu zabranu prodaje Marisela Leyva je svjesna da svoju radnju više neće moći zadržati.

“Šta će se desiti? Odjeću ćemo morati praviti sami i prodavati je lokalnim prodavnicama.”

Međutim, istog dana kada je objavljena zabrana,Vlada je građanima odobrila pokretanje privatnih biznisa u još osamnaest sektora. Mogu otvoriti kovačnice, varionice, ali i agencije za nekretnine.

Crno tržište

Trgovac nekretninama Josuan Crespo kaže: “Sve promjene koje su se do sada dogodile su pozitivne. Promijenjen je i način na koji poslujemo i sada građanima možemo ponuditi i bolje usluge. Ono što nam sad treba jeste mehanizam koji će omogućiti lakšu kupovinu i prodaju kuća.”

Otvaranje tržišta i razvoj privatnog sektora za mnoge je korak naprijed, ka stvaranju normalne države, ali zabrane poput ove znače i korak nazad, jer će crno tržište i prodaja odjeće po podrumima u ilegali ponovo procvjetati.

Izvor: Al Jazeera