Novi propisi za bolji privredni ambijent

Nakon seta antikriznih mjera, iz Vlade Srbije najavljen je novi paket koji se tiče privrede. Resorno ministarstvo najavilo je da će promijeniti propise i procedure, a cilj je stvaranje boljeg privrednog ambijenta.

Ministar privrede Saša Radulović kaže kako je vrijeme da se okrene novi list.

Stanje ekonomije Srbije sve češće se opisuje medicinskim terminima. Vicepremijer Aleksandar Vučić kaže da je cijeli sistem u poodmakloj fazi raka i da se ne može liječiti Andolima.

Tako misle i privrednici.

Toplica Spasojević se, kroz svoju ITM grupu, bavi proizvodnjom, ali i trgovinom. Od države ne traži novčanu pomoć, već stvaranje dobrog privrednog ambijenta, usklađivanje propisa sa evropskim, ali i bolju finansijsku politiku.


Jurij Bajec o novim mjerema za oporavak Srbije

“Ako vi imate kamatnu stopu 12 posto sa deviznim predznakom, koliki je prosek bio prošle godine, onda nije realno očekivati da se stvori neki ozbiljan privredni subjekat, da se stvori ozbiljno preduzeće i da se stvori neka platforma koja će da zapošljava ljude i plaća poreze“, kaže Spasojević.

Katastrofalna politika

Svi zahtjevi privrednika odavno su upućeni na adresu Ministarstva privrede, a resorni ministar Radulović sada kaže da će uslišiti njihove zahtjeve.

“Vodili smo katastrofalnu ekonomsku politiku u poslednjih deset godina. Politika zasnovana samo na direktnim stranim investicijama ne funkcioniše“, navodi on.

Ministarstvo privrede želi restartovati ekonomiju Srbije, zbog čega kreću u izmjene propisa, javlja novinar Al Jazeere Marko Subotić.

Do kraja godine bit će promijenjen Zakon o radu, kojim će, tvrde u Ministarstvu, biti olakšane procedure zapošljavanja, ali i otpuštanja.

“Poslodavci ne otpuštaju radnike zato što im je to palo na pamet, nego što je investicija u radnika velika. Ako taj proces napravimo jednostavnim, onda će i zapošljavanje, zato sto će biti smanjen rizik zapošljavanja, biti povećano“, ističe ministar.

Mijenjaju se i Zakoni o privatizaciji, stečaju i izgradnji. Cilj tih propisa je da se završi restrukturiranje kompanija i ograniči količina novca koja se daje velikim gubitašima, ali i da se smanji procedura za izdavanje građevinskih dozvola koja trenutno traje više od godinu dana.

‘Nerazumna’ izdvajanja

Vlada Srbije ipak nije ispunila sva očekivanja privrednika. Zbog nedostatka novca, Ministarstvo privrede kaže da ne može smanjiti oporezivanje dohotka, iako se ministar čvrsto zalaže za to.

“Na primer, jedan moler koji je pogodio posao za krečenje stana za 300 evra, da bi radio legalno, mora državi da da 120. To je nerazumno, jednostavno takav poreski sistem se ne može uterati“, rekao je Radulović.

U Ministarstvu privrede navode da izmjenama zakona žele spriječiti izvlačenje kapitala iz države, ali i bacanje novca u bunar bez dna kroz subvencije koje se daju kompanijama koje nemaju profit.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Poslovne banke u Srbiji za sada ne žele da se oglašavaju o predlogu ograničenja kamata, dok Centralna banka poručuje da to trenutno nije moguće.

12 Oct 2013
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO