Kina opet ubrzava, ali na kratke staze

Kina ponovo ubrzava. Nakon velikih vladinih investicija u trećem kvartalu ekonomija je porasla za 7,8 posto, što je najbrža stopa rasta ove godine.

Rast su zabilježili industrijska proizvodnja, kao i sektor maloprodaje. Ali pred kineskom ekonomijom i dalje se nalaze mnoge prepreke.

Kineska ekonomija prešla je u brzu traku. Ali naizgled dobra vijest ipak krije određene negativne brojeve. Podaci o rastu BDP-a su u skladu s vladinim ciljem ekonomskog rasta za 2013. godinu od 7,5 posto.

Rast kratkog vijeka

To je više od drugih velikih svjetskih ekonomija, ali ipak najsporiji ekonomski rast ove zemlje u posljednje 23 godine.

“Jasno nam je da je ekonomsko okruženje, kako domaće tako i svjetsko, još veoma komplicirano, promjenjivo. Postoji još mnogo faktora nestabilnosti. Iz perspektive kineske domaće ekonomije, dugoročno akumulirani strukturalni problemi još zahtijevaju dosta vremena da budu riješeni”, objašnjava Sheng Laiyun iz kineskog Državnog zavoda za statistiku.

Izazov za kinesku ekonomiju jest da smanji ovisnost o izvozu i potakne domaću potrošnju, kako bi ona postala glavni faktor ekonomskog rasta. To je dugoročni plan i mnogi stručnjaci smatraju da je trenutačni ekonomski rast kratkog vijeka.

‘Sporiji, ali održiviji rast’

“Očekujem da ćemo za, ne uskoro, ali za dvije do tri godine vidjeti usporavanje rasta BDP-a. Bit će sporiji, ali održiviji trend rasta od možda 5 do 6 posto”, procjena je Andrewa Economosa, analitičara JP Morgana.

A to je u skladu i s vladinim ekonomskim reformama. U želji da poveća domaću potrošnju, počela je s testiranjem novih zakona u zoni slobodne trgovine u blizini Šangaja.

Ovdje zakoni nisu čvrsti, što omogućava slobodnije poslovanje, pogotovo u sektoru financijskih usluga.

“Mislim da bi svijet trebao vjerovati kako će Kina pratiti standarde koje svatko može prihvatiti. Pokušavamo približiti ovu veliku ekonomiju ostatku svijeta, pokušavamo biti dio svjetskih trendova”, kaže ekonomist Zhao Longkai.

Zabrinutost svjetskih partnera

Da se kineska ekonomija mijenja, pokazuje i sve manja gužva u izložbenim prostorima najvećeg kineskog trgovačkog sajma. Na ovaj događaj obično se gleda kao na oličenje ekonomske situacije u Kini.

Izlagača je manje nego prošlih godina, a i njihova očekivanja su skromnija.

“Posao nije pretjerano dobar, ali moramo se prilagoditi. Moramo postati konkurentniji usvajanjem potreba tržišta i smanjivanjem troškova”, smatra izlagač Zhe Jiang.

Pad kineskog izvoza izazvao je zabrinutost pojedinih svjetskih partnera. Trgovina s ostatkom jugoistočne Azije drastično je opala, unatoč diplomatskim naporima Kine da poboljša međudržavne odnose.

Svi su svjesni da će se, ukoliko Kina posrne, posljedice osjetiti u regiji, ali i u ostatku svijeta, koji postaje sve više ekonomski povezan.

Izvor: Al Jazeera