Hrvatskim građanima prijeti skuplja struja

Zbog povećanja naknade za obnovljive izvore, hrvatskim potrošačima prijeti poskupljenje električne energije (Reuters)

Hrvatska vlada je danas prihvatila Nacionalni akcijski plan za obnovljive izvore energije do 2020. godine kojim težište s poticanja gradnje vjetroelektrana, prebacuje na poticanje proizvodnje električne energije iz biomase, bioplina, kogeneracijskih postrojenja i malih hidroelektrana te smanjuju ukupni troškovi za poticaje. 

Plan je sukladan EU-ovoj Direktivi za obnovljive izvore, a njegov sastavni dio su konkretne mjere pomoću kojih će zemlje članice do 2020. ispuniti cilj od 20 posto udjela obnovljivih izvora energije u potrošnji, prenosi Hina.

Podaci s kraja prošle godine pokazuju da je u Hrvatskoj udio obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije bio 15,1 posto, dok se procjenjuje da će na kraju ove godine biti 15,8 posto.

Novim akcijskim planom država, za razliku od sadašnjeg stanja, želi ostvariti obvezu od 20 posto prvenstveno poticanjem realizacije projekata malih hidroelektrana, biomase i bioplina, jer ti projekti imaju najveće efekte na gospodarstvo.

Vjetroparkovi potiču industriju stranih zemalja

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kaže kako se pokazalo da koncentracijom na poticanje gradnje vjetroparkova Hrvatska ne potiče svoju nego industriju stranih zemalja, iz kojih potječe većina sklopova i uređaja za vjetroelektrane.

Uz to, kaže Vrdoljak, na 10 megavata instalirane snage vjetroelektranama zapošljava se jedna osoba, a proizvodnja iz biomase, bioplina, kogeneracija i malih hidroelektrana otvara deset puta viša radnih mjesta nego vjetroelektrane.

Kad bi Hrvatska ostala pri sadašnjoj koncepciji poticanja obnovljivih izvora energije troškovi bi za to od 2013. do 2020. godine iznosili nešto manje od 3 milijarde eura.

Prema danas prihvaćenom akcijskom planu, ukupni troškovi od ove do 2020. padaju na nešto ispod dvije milijarde eura.

Uz novi akcijski plan za obnovljive izvore, Vlada je danas odredila novu naknadu za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije kojom se određuje način korištenja, visina, obračun, prikupljanje, raspodjela i plaćanje te naknade.

Kupcima struje koji su obveznici ishođenja dozvole za emisije stakleničkih plinova, odnsono industriji naknada se zadržava na istoj razini kao i do sada. “Ne idemo s opterećenjem prema industriji, jer je ona opterećena plaćanjem za emisiju ugljičnog dioksida i drugim davanjima”, kazao je Vrdoljak.

Ministar se nada da neće poskupjeti

Svi ostali kupci, među kojima su i kućanstva, od početka studenoga plaćat će nove, više naknade za obnovljive izvore, a neslužbene računice pokazuju da bi iznos za tu naknadu kod prosječnog kućanstva bio veći za oko euro i pol mjesečno.

Ministar Vrdoljak kaže kako je “zelena energija” skupa energija te da je naknada za poticanje te energije, tzv. zelena renta, u Hrvatskoj najniža u odnosu na druge zemlje EU-a.

U Hrvatskoj je to u ukupnom trošku struje jedan posto, a primjerice u Italiji 12 posto, Njemačkoj 20 posto.

Povećanje naknade za obnovljive izvore bit će dovoljno za sve troškove i naknade za realizaciju danas prihvaćenog nacionalnog akcijskog plana, kazao je Vrdoljak.

Nada se da opskrbljivači, zbog povećanja naknade za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije, neće povećati račune za struju. Nadamo se da će opskrbljivači u svom poslovanju uspjeti to iskompenzirati, rekao je Vrdoljak.

Opskrbljivači: Računi će biti veći

Povećanje naknade za obnovljive izvore energije kućanstva će po svemu sudeći od studenoga osjetiti na svojim računima koji bi za prosječna kućanstva mogli biti veći za euro i pol, proizlazi iz odgovora opskrbljivača na upit o današnjoj odluci Vlade.

“Prema zakonu, tvrtka GEN-I mora potrošačima zaračunati ‘naknadu’ u točnom iznosu koji Vlada predvidi. To, na žalost, znači kako će računi za struju za kućanstva biti viši, i to isključivo zbog odluke Vlade RH, koju mi moramo poštovati”, odgovorili su iz slovenskog GEN-I-ja na upit Hine.

Iz RWE Energije podsjećaju da je Vlada na današnjoj sjednici usvojila Nacionalni akcijski plan za obnovljive izvore energije do 2020. godine, kojim se predviđa da se udio energije iz obnovljivih izvora poveća na 20 posto te da je povećala naknadu za obnovljive izvore.

“To zapravo znači da će na računima za električnu energiju porasti samo stavka za poticanje obnovljivih izvora. Naknadu za obnovljive izvore je i dosad plaćao svaki potrošač, i ta stavka će porasti kod svih opskrbljivača. Međutim, stavka koja se odnosi na potrošenu električnu energiju koju kupac plaća RWE Energiji se ne mijenja”, odgovorili su iz RWE Energije.

Izvor: Agencije