Na prodaju dionice Croatia Airlinesa

Potencijalni će investitori imati rok od 30 dana da podnesu pisma interesa za kupnju dionica Croatia Airlinesa (Borna Filic / PIXSELL)
Potencijalni će investitori imati rok od 30 dana da podnesu pisma interesa za kupnju dionica Croatia Airlinesa (Borna Filic / PIXSELL)

Hrvatska Vlada će danas pokrenuti postupak javnog prikupljanja ponuda za prodaju 49 posto dionica Croatia Airlinesa, koje su u vlasništvu države, za što će biti objavljen javni poziv za iskazivanje interesa.

Nakon objave tog poziva potencijalni će investitori imati rok od 30 dana da podnesu pisma interesa za kupnju dionica.

U slučaju primanja pisma interesa za kupnju dionica izvršit će se procjena vrijednosti Croatia Airlinesa, sukladno Zakonu o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske.

Za to bi bio zadužen Centar za restrukturiranje i prodaju koji bi, po primanju pisama namjere i izrade procjene vrijednosti, cjelokupnu dokumentaciju dostavio Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom.

Taj ured bi potom izvijestio Vladu o iskazanom interesu za kupnju 49 posto dionica Croatia Airlinesa, radi donošenja odluke o početnoj cijeni i provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda u slučaju iskazanog interesa.

Plan za obnovljive izvore

Pred Vladom će se sutra naći i prijedlog nacionalnog akcijskog plana za obnovljive izvore energije do 2020. godine.

Taj se plan izrađuje prema Direktivi EU-a za obnovljive izvore, a njegov sastavni dio su konkretne mjere pomoću kojih će zemlja članica do 2020. ispuniti cilj od 20 posto udjela obnovljivih izvora energije u potrošnji.

Podaci s kraja prošle godine pokazuju da je u Hrvatskoj udio obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije bio 15,1 posto, dok se procjenjuje da će na kraju ove godine biti 15,8 posto.

Novim akcijskim planom država, za razliku od sadašnjeg stanja, želi ostvariti obvezu od 20 posto, prvenstveno poticanjem realizacije projekata malih hidroelektrana, biomase i bioplina, jer ti projekti, kako se tumači, imaju najveće efekte na gospodarstvo.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO