Nobel za ekonomiju trojici Amerikanaca

Nobelovu nagradu za ekonomske nauke je 1968. uspostavila Švedska banka (EPA)

Amerikanci Lars Peter Hansen, Eugene Fama i Robert Shiller ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju, saopćila je danas Švedska kraljevska akademija.

Trojica ekonomista nagrađena su za revolucionarni rad u istraživanju tržišta akcija, ističe se u saopćenju Nobelovog komiteta.

Hansen, Fama i Shiller su “postavili temelje aktuelnog shvaćanja cijena hartija od vrijednosti”, koje zavise dijelom od kolebanja rizika i promjena na tržištu, objasnila je Švedska akademija.

Fama i Hansen su profesori na Univerzitetu u Chicagu, dok je Shiller profesor na Yale Univerzitetu u Connecticutu.

Ustanovljena 1968. godine

Nobelovu nagradu za ekonomske nauke je 1968. uspostavila Švedska banka povodom 300. godišnjice od svog osnivanja i u znak sjećanja na Alfreda Nobela, podsjeća agencija Tanjug.

Nagrada za ekonomiju se od 1969. dodjeljuje svake godine za vanserijske intelektualne doprinose u oblasti ekonomije.

Iako nije utemeljena na testamentu Alfreda Nobela, laureati iz ekonomije primaju diplomu i zlatnu medalju, kao i ček na osam miliona švedskih kruna (1,2 miliona dolara) 10. decembra u Štokholmu, na istoj ceremoniji kao i dobitnici Nobelove nagrade iz fizike, hemije, medicine i književnosti.

U proteklih deset godina od dvadeset naučnika koji su dobili ovu nagradu 17 ih je iz SAD-a.

Prošlogodišnji laureati bili su Alvin Roth i Lloyd Shapley za rad o funkcioniranju tržišta i istraživanje najboljih načina uparivanja ponude i potražnje.

Priznanjem za ekonomiju završena je ovogodišnja serija dodjele Nobelovih nagrada.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO