Britanski proizvođači za ostanak države u EU

Cameron, čija konzervativna stranka predvodi Vladu s liberalnim demokratima, obećao je vratiti neke ovlasti koje je London prebacio na Brisel (EPA)

Velika Britanija mora ostati u Evropskoj uniji, pokazalo je istraživanje raspoloženja među britanskim proizvođačima uoči referenduma o članstvu u 28-članoj Uniji.

Britansko lobističko udruženje proizvođača EEF objavilo je da je 85 posto ispitanika u anketi kazalo da će glasati za ostanak Velike Britanije u EU.

„Velika Britanija mora ostati u Europskoj uniji bez ‘ali’ i ‘ako’, poručili su britanski proizvođači premijeru Davidu Cameronu i stranačkim čelnicima u danas objavljenom izvješću i istraživanju“, objavio je EEF.

Cameron, čija konzervativna stranka predvodi koalicijsku Vladu s liberalnim demokratima, obećao je vratiti neke ovlasti koje je London prebacio na Brisel i zatim predstaviti građanima novu varijantu britanskog članstva na referendumu o britanskoj budućnosti u EU najkasnije krajem 2017. godine.

Premijer želi zadržati većinu na izborima 2015. godine, ali se suočava s pritiskom desnice odnosno Nezavisne stranke koja zagovara izlazak iz EU-a.

Izvršni direktor EEF-a Terry Scuoler upozorava, pak, da je članstvo u EU ključno za razvoj poslovanja britanskih proizvođača i za investicijske planove.

„Velika Britanija se ne smije kockati sa svojom budućnošću u Evropi. Ulozi su ogromni“, rekao je Scuoler.

„Naivno je misliti da jednostavno možemo dignuti ruke od svega i vratiti se starom načinu života. Rasprava se mora usmjeriti na to kako možemo potaknuti Evropu da podržava radna mjesta, rast i bolji životni standard.“

„Moramo se usredotočiti na stvarno pitanje – kako možemo potaknuti Evropu da bolje funkcionira podupirući tvrtke koje žele prodavati u EU, izvoziti na nova tržišta u ostatku svijeta i razvijati nove proizvode i usluge“, pojasnio je.

Glasnogovornik EEF-a izjavio je za AFP da je oko 400 od ukupno više od 6.000 članova udruženja učestvovalo u anketi koja je provedena u junu i julu ove godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO