Agrokor razmatra izlazak na Londonsku berzu

Nakon spajanja s Mercatorom, kompanija bi imala zajedničke prihode od sedam milijardi eura (EPA)

Hrvatski prehrambeni i maloprodajni koncern Agrokor planira da u naredne dve godine izađe na Londonsku berzu, piše danas britanski dnevnik Financial Times.

Prema riječima osnivača i predsjednika Agrokora, Ivice Todorića, prikupljena sredstva bi mogla biti iskorištena za akvizicije u Turskoj ili Rusiji.

Agrokor, koji je u većinskom vlasništvu porodice Todorić, u junu je dogovorio kupovinu 53,1 posto slovenskog Mercatora, za sumu od 240 miliona eura, i sa ciljem stvaranja regionalnog maloprodajnog giganta, pod privremenim imenom Adria grupa.

Ta kompanija imala bi zajedničke prihode od sedam milijardi eura, zaradu prije oporezivanja od 500 miliona eura i 60.000 zaposlenih, čime bi postala najveći privatni poslodavac u zemljama regije.

“Potpuno smo spremni na spajanje dvije kompanije i vjerujemo da ćemo u roku od dvije godine biti spremni za naredni korak. Vidjet ćemo da li to znači formiranje partnerstva, akvizicije i prelazak na nova tržišta”, izjavio je Todorić, navodi agencija Hina.

Fokus na širu regiju

Todorić je izrazio žaljenje što su pregovori sa turskim maloprodajnim gigantom Migrosom iz 2008. godine propali, ali je stavio do znanja da se njegova kompanija sprema za još jednu ponudu i ulazak na tursko tržište, vjerovatno sa stranim partnerom.

On je istakao da se Agrokor mora fokusirati na širu regiju, naročito na regiju Rusije i Turske.

No, čak i kada provede spajanje s Mercatorom, ulazak na takva tržišta bit će izazov, smatra Todorić, te ukazuje da je njegova kompanija potencijalno atraktivan partner za ostale maloprodajne kompanije koje se namjeravaju širiti na istok.

“Imamo alate, znanje i jedan od najboljih menadžmenta u europskoj maloprodaji”, ustvrdio je Todorić.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO