Autopilot u novoj generaciji vozila Toyote

Automobili sa tehnologijom koja omogućava kretanje vozila bez učešća vozača mogli bi se naći na tržištu za svega nekoliko godina (Reuters)

Japanski proizvođač automobila Toyota predstavio je novu generaciju automobila sa sistemom autopilota, koji skreće kako bi izbjegao sudare i drži se sredine puta, bez potrebe da vozač drži volan, prenosi agencija AFP.

Toyota navodi da bi se automobili sa tehnologijom koja omogućava kretanje vozila bez učešća vozača mogli naći na tržištu za svega nekoliko godina.

„Napredne tehnologije podrške vozačima sprečavaju ljudske greške, smanjuju stres tokom vožnje i pomažu vozačima da izbjegnu sudare, što sve ima značajan potencijal da smanji broj saobraćajnih nesreća“, izjavio je upravni direktor japanskog giganta Moritaka Yoshida.

Vodeće autokompanije i tehnološke firme, uključujući Toyotu, rivalski Nissan i internetskog giganta Google, godinama rade na tehnologiji autopilota za automobile.

Toyota, najveći svjetski proizvođač vozila, navodi da će vozači, iako će morati biti oprezni i učestvovati u vožnji, moći uključiti autopilot i većinu posla prepustiti kompjuterskom sistemu.

Pomoć starijima

Sistem automatske asistencije pri vožnji na autoputu (AHDA) omogućava bežičnu komunikaciju između vozila, kako bi se izbjeglo njihovo sudaranje.

„Automobili sa takvom tehnologijom prepoznaju ubrzanje ili usporavanje vozila ispred sebe, što, također, pomaže u slučaju gužve u saobraćaju. Vozila mogu automatski razmjenjivati podatke svakih 0,1 sekundi“, rekao je vođa projekta Mitsuhisa Shida.

Toyota planira instalirati ADHA u komercijalne modele narednih nekoliko godina. Kompanija je već uvela sistem pomoći pri kočenju u luksuznim modelima Lexusa, a planira ga instalirati i u druge modele do 2015. godine, pored ostalih tehnologija.

Mnogi automobili već imaju sisteme koji vozačima pružaju panormaski pogled na objekte u blizini, kao pomoć pri parkiranju. Toyota navodi da će novi sistemi biti od posebne pomoći starijim vozačima.

Japansko stanovništvo rapidno stari, a stariji od 65 godina već čine skoro četvrtinu populacije, koja broj 128 miliona ljudi.

Izvor: Agencije