Odabrani mogući kupci HPB-a i Croatia osiguranja

Hrvatska Vlada je na današnjoj sjednici odabrala potencijalne kupce dionica Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja.

Pomoćnik ministra financija Boris Lalovac izvijestio je da su se na poziv za iskazivanje interesa i prikupljanje neobvezujućih ponuda za stjecanje dionica HPB-a javila tri investitora – OTP banka, Erste & Steiermarkische Bank i Societe Generale – Splitska banka, te da su nakon toga stigle dvije neobvezujuće ponude – OTP banke i Erste & Steiermarkische banke, koje ispunjavaju uvjete za sudjelovanje u daljnjem postupku privatizacije.
    
OTP banka za 99,13 posto dionica HPB-a nudi raspon cijene od 92,2 do 118 milijuna eura, odnosno od 105,84 eura do 135,46 eura po dionici. Erste & Steiermarkische Bank, pak, za 99,13 postotni vlasnički udjel nudi 130,2 milijuna eura, odnosno 149,51 eura po dionici.

Lalovac je ocijenio da oba ponuđača imaju dobru adekvatnost kapitala, dostatna vlastita likvidna sredstva, te da je iza njih povijest uspješnih transakcija preuzimanja banaka u Hrvatskoj i regiji. Vlada očekuje primitak obvezujućih ponuda u roku od mjesec dana.

Odgovarajući kritičarima prodaje HPB-a, Lalovac je rekao da se Vlada u potpori gospodarstvu u osiguranju povoljnih uvjeta financiranja opredijelila za Hrvatsku banku za obnovu i razvoj, a da HBP kao komercijalnu banku koja treba dokapitalizaciju prepušta tržištu.

CO Adrisu ili PZU

Što se tiče Croatia osiguranja, neobvezujuće ponude dostavili su Adris grupa, slovenska Zavarovalnica Triglav i poljski PZU i sve tri zadovoljavaju minimalne zahtjeve koje je postavilo Ministarstvo financija.

Međutim, Lalovac je izvijestio kako je zaključeno da PZU i Adris imaju raspoloživa gotovinska sredstva dostatna za otkup postojećih dionica, te za dokapitalizaciju CO-a, dok Triglav ta sredstva tek namjerava pribaviti putem vlastite dokapitalizacije od strane postojećih dioničara te, eventualno, financijskih investitora.

Stoga neobvezujuća ponuda Triglava, koji je nudio 138 milijuna eura za 44 posto dionica, nije prihvaćena, pa u daljnji postupak ulaze samo Adris grupa i PZU.
 
Adris grupa za 43-postotni udjel nudi 104,5 milijuna eura, odnosno 790,27 eura po dionici, te dokapitalizaciju od 130 milijuna eura. PZU za 50 posto CO-a nudi 142 milijuna eura, to jest 900,90 eura po dionici, te 50 milijuna eura dokapitalizacije. 
 
Milanović pojasnio kriterije
 
Oba ponuđača obećavaju zadržavanje sjedišta i branda tvrtke, a kao izvore financiranja predviđaju vlastita sredstva. Vlada, po riječima Borisa Lalovca, završetak prodaje udjela u Croatia osiguranju očekuje do kraja godine. 
 
Cilj je, kako je rekao, Croatia osiguranju osigurati mogućnost širenja i lidersku poziciju u regiji. 
 
Premijer Zoran Milanović je pak kazao kako je kod HPB-a kriterij prodaje najbolja cijena, dok kod Croatia osiguranja Vlada želi zadržati kontrolni dionički paket, te dovesti partnera koji će osigurati regionalno širenje i dokapitalizaciju, uz zadržavanje imena i sjedišta. 
 
Izvor: Al Jazeera i agencije