Ford sustiže konkurente na azijskom tržištu

Ford trenutno gradi tvornice u Kini, Indiji i na Tajlandu, a nedavno je preselio svoje regionalno sjedište u Šangaj (AP)

Američki proizvođač automobila Ford sustiže konkurenciju na ključnom azijskom tržištu i očekuje da će u toj regiji ove godine prvi put prodati više od milion vozila, objavio je čelnik ovog automobilskog diva.

Ključ tog rasta je Kina, gdje je Ford u prvih devet mjeseci ove godine povećao prodaju za 51 posto, na 647.849 vozila, saopćio je David Schoch, potpredsjednik Fordove grupe za azijsko-pacifičku regiju.

„Bilježimo snažan uzlet zahvaljujući novim proizvodima koje smo uveli u Kini“, rekao je Schoch novinarima u Detroitu.

Drugi po veličini američki proizvođač automobila očekuje da će do kraja ove godine udvostručiti tržišni udio u Kini na gotovo pet posto.

„Očekujemo da će do sredine ovog desetljeća Ford Asia Pacific biti glavni oslonac Fordovim poslovnim rezultatima“, dodao je Schoch.

Spor ulazak

Priznaje da je Ford „sporo“ ušao na azijsko tržište, navodeći kao razlog kašnjenja ozbiljne financijske probleme i temeljiti preustroj poslovanja.

Konkurent General Motors puno je brže prodro na azijsko tržište i ove bi godine u Kini trebao prodati više od tri miliona vozila.

Ford trenutno gradi tvornice u Kini, Indiji i na Tajlandu, a nedavno je preselio svoje regionalno sjedište u Šangaj.

Tim bi se pogonima njegov regionalni proizvodni kapacitet trebao povećati za 1,9 miliona vozila, što uveliko premašuje trenutnu prodaju. Nastavljaju i s gradnjom šest novih regionalnih montažnih pogona, uključujući i četiri u Kini.

Time će do 2015. godine povećati ukupni proizvodni kapacitet na 2,9 miliona vozila.

Očekivanja za Kinu

Očekuje se da će se u Kini do kraja desetljeća godišnje prodavati 32 miliona vozila, više nego na tržištima u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi zajedno, istaknuo je Schoch.

Prodaja u azijsko-pacifičkoj regiji trebala bi u istom razdoblju dosegnuti 46 posto ukupne svjetske prodaje, u odnosu na ovogodišnjih 41 posto. U Fordu procjenjuju da će 2020. svjetska prodaja automobila dosegnuti 109 miliona, u odnosu na ovogodišnja 82 miliona.

Osim Kine, Fordova azijsko-pacifička regija uključuje i Indiju, Vijetnam, Indoneziju, Tajland, Mianmar i Filipine.

Izvor: Agencije


Povezane

Zbog problema u sistemu za upravljanje, bit će povučeno blizu 355.000 automobila iz SAD-a, a 15.000 iz Kanade.

Published On 31 Aug 2013

Konsultantska kuća BCG procjenjuje da bi rusko tržište automobila do 2020. moglo postati najveće u Evropi.

Published On 21 Jul 2013
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO