Obama: SAD ne može podnijeti okršaje i krize

Obama: Zzbog kongresnog poigravanja na rubu katastrofe vlasnici preduzeća još su nesigurniji, a potrošači nepovjerljiviji (Getty Images)

Netom nakon duge bitke da spriječi pad niz tzv. fiskalnu liticu, koji bi značio automatsko dizanje poreza i rezanje potrošnje, američki predsjednik Barack Obama u subotu je upozorio da SAD ne može podnijeti više takvih natezanja, ni u ovoj godini, ni ubuduće.

On je s porodicom otputovao na kratki odmor na Havaje čim je Predstavnički dom u utorak izglasao tu kompromisnu odluku.

Iz Honolulua je u svome sedmičnom radijskom i internetskom govoru poručio da je novi zakon zemlju tek za korak približio rješenju fiskalnih i ekonomskih problema.

“Još moramo mnogo učiniti da bi se Amerikanci vratili na posao i da bi ova zemlja ponovno počela plaćati svoje dugove. Naša ekonomija ne može podnijeti još ovakvih dugačkih okršaja ili proizvedenih kriza“, rekao je Obama.

“Iako je lani stvoreno oko dva miliona novih radnih mjesta, a samo prošli mjesec oko 168.000, zbog kongresnog poigravanja na rubu katastrofe vlasnici preduzeća još su nesigurniji, a potrošači nepovjerljiviji”, dodao je.

Nema pregovora o maksimalnom dugu

Službeni u petak objavljeni podaci pokazuju da je stopa nezaposlenosti u SAD-u u decembru ostala na 7,8 posto.

Zastupnici u Senatu i Predstavničkome domu prihvatili su zakon kojim su za najbogatije Amerikance podignuti porezi, a porezne olakšice za srednju klasu, još iz doba Georga W. Busha, postale su trajne.

Reuters piše kako se to smatra Obaminom pobjedom, jer je on svoju kampanju za ponovi izbor temeljio upravo na tom obećanju.

Republikanci najavljuju da su spremni za novu bitku kad bude riječi o tzv. plafonu američkog duga.

Zastupnik Dave Camp održao je sedmični stranački govor i indirektno upozorio da republikanci očekuju rezanje potrošnje u zamjenu za novo podizanje tog “plafona”.

Obama je ponovio da neće pregovarati o maksimalnome dugu, u nadi da će izbjeći sukob zbog kojeg je 2011. godine zemlji smanjen kreditni rejting i našla se na rubu nemogućnosti plaćanja dugova.

Izvor: Agencije