Indija i Rusija zacrtale 20 milijardi dolara

Trgovinska razmijena između dviju zemalja iznosila je 6,4 milijarde dolara (EPA)

Očekuje se da će bilateralna trgovinska razmjena između Indije i Rusije dostići 20 milijardi dolara do 2015. godine, zahvaljući sve većoj ekonomskoj saradnji dviju zemalja.

Zamjenik premijera Rusije Dimitri Rogozin je obraćajuci se predstavnicima indijskih industrijskih komora u Nju Delhiju izjavio da dve zemlje imaju potencijal da nadmaše zacrtanih 20 milijardi dolara razmjene.

Govoreći na skupu, indijski ministar za trgovinu i industriju Anand Sharma izjavio je da druga po broju stanovnika zemlja u svijetu (1,25 milijardi ljudi) pruža nevjerovatne poslovne mogućnosti za rusku industriju.

Potencijali za rast saradnje su ogromni, mišljenja je ministar Sharma, prenose indijski mediji.

U indijskoj finansijskoj 2011-12. godini (1. april – 31. mart) trgovinska razmijena između dviju zemalja iznosila je 6,4 milijarde dolara.

Rogozin je uvjerio indijske preduzetnike da će predstavnici vlasti obje zemlje učiniti sve da budu zaštićeni interesi poslovnih ljudi i poveća ekonomska razmena između dviju država.

Ogroman potencijal

“Postoji ogromni potencijal za rast međusobne trgovine… za veću trgovinsku razmjenu potrebno je da imamo zajedničke poduhvate i zajedničku proizvodnju”, dodao je Rogozin.

Indija i Rusija su članice grupacije BRICS, koja okuplja velike privrede u brzom usponu, kao što su još Brazil, Kina i Južnoafrička Republika.

Privreda Indije je 10. u svijetu, mjereno nominalnim bruto društvenim proizvodom (BDP, koji nije prilagođen za inflaciju), koji je u 2011. godini procijenjen na 1.840 milijardi dolara, ali čak treća po veličini BDP merenim PPP (po tržišnim cenama), koji iznosi blizu 4.500 milijardi dolara.

Prosječan BDP po stanovniku meren PPP-u je za 2011. godinu procijenjen na 3.693 dolara, a nominalni BDP per capita je iznosio 1.388 dolara.

Privreda Rusije je šesta po veličini ukupnog BDP-a mjerenog PPP-om, koji je u 2011. godini procijenjen na oko 3.000 milijardi dolara, ili po stanovniku u prosjeku 21.246 dolara.

Mjereno nominalnim BDP-om, privreda Rusije je deveta po veličini, s BDP-om procijenjenim u 2011. godini na 1.860 milijardi dolara i per capita dohotkom od 13.089 dolara.

Indija i Rusija su također članice Grupe 20 (G-20) najmoćnijih zapadnih i velikih privreda u usponu.

Izvor: Agencije