Kenija pravi silikonsku dolinu

Broj mobilnih telefona i internetskih priključaka u Keniji raste zapanjujućom brzinom. Kako bi odgovorila ovom izazovu, kenijska Vlada želi izgraditi IT grad.

Potpuno novi IT grad po imenu Konza će se, prema projektu, prostirati na oko 5.000 hektara, a cijena izgradnje je 14,5 milijardi dolara.

Za gradnju će biti potrebno 20 godina, ali neki ga već nazivaju afričkom silikonskom savanom.

Na ovom projektu bi, u iduće tri godine, posao trebalo dobiti oko 20.000 kompjuterskih stručnjaka, a do 2030. godine, kada je planiran završetak radova, čak oko 200.000.

Veliki utjecaj tehnologije

Voditeljica projekta Eunice Kariuki svjesna je konkurencije, ali smatra da će ovim gradom i investicijama napraviti ambijent gdje će IT industrija cvjetati.

“Ako počnemo s Afrikom, mi smo među top tri zemlje, odmah iza Južne Afrike i Egipta, koji su ušli u IT biznis mnogo prije nas”, kaže ona.

Afrika je najbrže rastuće tržište mobilnih telefona na svijetu. U 2012. godini broj mobilnih telefona na tom kontinentu trebao bi se popeti na 738 miliona.

U Keniji, koja ima oko 40 miliona stanovnika, njih oko 30 miliona posjeduje telefon.

“Tehnologija će imati veliki utjecaj na Afriku, pogotovo s prodorom mobilnih tehnologija, ali i zbog toga što napredujemo brže od Zapada”, smatra IT poduzetnik Kariuki Gathitu.

Inovativni centri

Inovativni centri u Keniji, poput iHuba i m:laba, obučavaju i pomažu mladim programerima da lansiraju svoje aplikacije i da dobiju pristup tržištu i kapitalu.

Na taj način žele da svi budu spremni kad 2030. godine IT grad počne raditi u punom kapacitetu.

“Mi ne želimo doći u situaciju da Konza postane grad koji će imati nekretnine i svu infrastrukturu, a nema ljudi… Stanovnici ovog grada trebaju biti internacionalne kompanije”, ističe direktor m:laba John Kieti.

Planirana je izgradnja univerziteta, naučnih parkova, ali i cijele popratne infrastrukture, od stanova do objekata, koji će nuditi vrlo moderan način života.

Na taj način Vlada se nada da će privući najbolje stručnjake.

Kenija će u finansiranju izgradnje silikonskog grada učestvovati sa svega pet posto, jer zamisao je da zemlju i prostor iznajmi privatnim investitorima koji će graditi objekte i razvijati grad.

Izvor: Al Jazeera