Srbija razmatra zaduživanje u rubljama

Srbija bi uskoro mogla da bude druga država na svijetu koja se zadužila u rubljama. Time bi se javni dug, koji iznosi oko 17 milijardi eura, povećao za nekoliko stotina miliona.

To dodatno zaduženje biće sada u ruskoj valuti. Srpsko Ministarstvo finansija razmatra mogućnost da proda obveznice na ruskom deviznom tržištu.

Osim eura ili dolara, u srpskim mjenjačnicama sve češće su počele da se broje i ruske rublje. Odlukom Centralne banke rublja je prije par mjeseci uvrštena u srpsko devizno tržište pa se nerijetko u mjenjačnicama može čuti da neko kupuje ili prodaje rublje

Nakon Bjelorusije

„Građani su jako raspoloženi i zadovoljni, ne samo naši građani, koji sad mogu jednostavno da kupe rubalj. Ranije su mogli da kupe dolar, pa kupe rublje u Rusiji. Sada mogu direktno, tako da ne rade duplu konverziju“, kazuje Borislav Brujić, Udruženje mjenjača Srbije. „To je otprilike u vrednosti od 5 do 7000 evra od 200 do 300 000 rublja na mesečnom nivou.“

Za rublje nisu zainteresovani samo građani već i država. Srbija razmatra mogućnost da svoje hartije od vrijednosti proda na ruskom tržištu i zaduži se u rubljama, čime bi, poslije Bjelorusije, bila druga država koja se zadužuje u ruskoj valuti.

„Smatramo da će finansijsko tržište Rusije i aktivnost ruskih banaka biti velika. Uopšte, očekujemo veći broj investicija iz Rusije, prema tome mislimo da će to biti jedna od dobrih opcija da se razmotri i da se donese odluka o tome da li će Srbija ove godine izaći na rusko finansijsko tržište“, govori Branko Drčelić, direktor Uprave za javni dug Srbije.

Da bi podmirila sve svoje potrebe, Srbija ove godine mora da nađe dodatnih šest milijardi dolara.

Uprava za javni dug traži način kako da se zaduži, a da to bude što jeftinije. Trenutno se provjerava da li bi zaduživanjem u rubljama, a potom razmjena ruske valute za euro ili dolar bilo isplativije od direktne prodaje obveznica na evropskom ili američkom tržištu.

“Rublja, ako se posmatra u nekom vremenskoj seriji u zadnje tri četiri godine, relativno je stabilna i u odnosu na dolar i evro. Naš zadatak je da u narednom  periodu ozbiljno razmotrimo tu ideju, jer smatramo da će se time stvoriti jedna disperzija izvora finansiranja finansijskih potreba Republike Srbije“, navodi Drčelić.

Kontrolori srpskog budžeta, fiskalni savjet, upozorava Vladu da umjesto što se dodatno zadužuje, treba da reformiše sistem i smanji javni dug, koji je dostigao nivo od 61.1%  bruto domaćeg proizvoda, zbog čega zemlji, kako kažu, prijeti grčki scenario.

Grudva i lavina

Isto razmišlja i Srboljub Antić, nekadašnji predstavnik Srbije u MMF-u.

„Pored rublje, na srpskom deviznom tržištu uskoro bi moglo da se trguje i juanom, zbog čega pojedini analitičari misle da će Srbija ispitivati mogućnost prodaje obveznica na kineskom tržištu“, veli ekonomski analitičar Antić.

„Analitičari slikovito upozoravaju vladu da se zaigrala kreditima  i da bi grudva mogla da se pretvori u lavinu. Dok iz Ministarstva finansija kažu da grudva, baš kao i skup kredit može da se istopi ili razbije na manje povoljnije delove“, javlja iz Beograda reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Izvor: Al Jazeera