Hrvatska: Kritike prijedloga o investicijama

Broj osoba na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje prešao je 370.000. Istovremeno, objavljeno je da slobodnih radnih mjesta ima nešto više od 5.000.

Napori hrvatske Vlade da stvori povoljnu preduzetničku klimu za strane investitore se nastavljaju, ali su takođe izloženi velikim kritikama javnosti. Neistomišljenici, koji se suprotstavljaju planu ministra privrede, optužuju ga da će prodati najvrednije hrvatske resurse.

Vladin prijedlog zakona o strateškim investicijskim projektima naišao je na mnoge kritike.

Dignuta bura

U utorak su se usprotivili iz Komisije hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax, a u srijedu predstavnici pet nevladinih udruga, te Hrvatska udruga sindikata.

“S obzirom da je zasluženo dignuta bura u javnosti, sumnjam da se neće poslušati glas razuma koji ima za cilj spriječiti pljačku onog što je preostalo u Hrvatskoj“, kaže Ozren Matijašević iz hrvatske Udruge sindikata.

Matijašević smatra da bi rasprava o zakonu  trebala biti temeljita, da se mora dati struci priliku da sudjeluje pri detaljnoj izradi regulative, te da Državno odvjetništvo mora ima pozitivan stav.

Sporni dio zakona ,koji je izazvao najviše polemika, jeste onaj prema kojem će Vlada investitorima moći prodati nekretnine u vlasništvu države, šumsko zemljište i poljoprivredno zemljište, javne ceste i javno vodno dobro, navodno zaobilazeći propise koji reguliraju ukidanje statusa javnog dobra nekretninama potrebnim za strateške projekte.

Glavni motiv ministra privrede jeste učiniti sve što se da ne bi li se smanjila nezaposlenost, koja samo raste.

“U jednoj rečenici, ništa se ne prodaje, nikakve vode, nikakve šume, nikakvo dobro, ništa zakonom ne preskačemo, samo ubrzavamo proceduru i dajemo šansu investitorima da investiraju i ljudima da dobiju posao”, navodi ministar Ivan Vrdoljak.

Mišljenja o projektu

Prema prijedlogu zakona, sva ulaganja vrijedna najmanje 150 miliona kuna (19,7 miliona eura), koja zadovolje dio od ukupno 12 uvjeta navedenih u tom zakonu, dobit će status povlaštenih ulaganja i pravo na ubrzanu proceduru.

Sve nadležne institucije imat će 10 dana da daju mišljenje o projektu. Ako prekorače desetodnevni rok, smatrat će se da nemaju nikakvih prigovora.

Prijedlog zakona također je kritizirala i grupa aktivista Occupy Croatia.

U hrvatskom Saboru, o prijedlogu zakona bi se trebalo raspravljati  krajem februara, javio je reporter Al Jazeere Marin Veršić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Na godišnjicu rada hrvatske Vlade, najteže je građanima, a zbog poreza i poskupljenja, ni 2013. neće biti mnogo lakša.

23 Dec 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO