Davos: Počinju olimpijske igre biznisa

Svjetski ekonomski forum u Davosu je mjesto sa najgušćom koncentracijom milionera po kvadratnom metru, bar do kraja ove sedmice.

Forum je ekvivalent Olimpijskih igara poslovnog svijeta, ali, kako javlja reporter Al Jazeere Marko Pavlović, u Davosu se ne dijele medalje, već vizit karte.

Snajperisti na krovovima zgrada sve posjetioce Foruma drže na dlanu.

“Oni su možda i najbolja metafora sveta koji se ovdje nalazi iza visokih žica. I onog koji ga okružuje. Distanca između njih ne može da bude očiglednija, ali jedno im je zajedničko – jedni drugima međusobno ne veruju”, rekao je Pavlović.

Britanski premijer David Cameron još nije stigao na Forum, ali je dobio njegovu pažnju najavom da će, ukoliko pobijedi na izborima 2015, organizirati referendum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

‘Partnerstvo za modernizaciju’

Njegovom ruskom kolegi Dimitriju Medvedevu to je išlo malo teže.

“Od okupljenih investitora zatražio je gotovo apsolutno poverenje sa svojom mantrom ‘vi samo investirajte, a nas pustite da brinemo za korupciju’,” rekao je Pavlović.

Medvedev je rekao: “Rast nije prouzrokovala samo rastuća domaća potrošnja i investicije od gotovo osam posto. To je minimum za Rusiju, ali ako želimo postići naše ekonomske ciljeve, što je rast od pet posto, iako ih mnogi smatraju nerealnim, mi vjerujemo da moramo biti ambiciozni.”

Marko Pavlović uživo iz Davosa

“Da bismo postigli barem pet posto rasta godišnje, moramo povećati investicije bar nekoliko godina zaredom i to za 10 posto godišnje”.

“Zbog toga smo zainteresirani privući i velike strane investitore. Želimo ući u partnerstvo za modernizaciju sa većinom velikih evropskih firmi.”

Rusija ove godine nudi 10 milijardi dolara vrijedne mogućnosti za investiranje. Moskva želi ne samo da se oslobodi dijela državne imovine, već i ekonomske zavisnosti od energetskog sektora.

Sergej Beljakov iz ruskog Ministarstva za ekonomski razvoj, kaže: “Svjesni smo da je energetski sektor bitan za nas, ali zbog toga zavisimo od faktora na koje ne možemo utjecati. Zato, osim daljeg razvoja energetskog sektora, istražujemo i druge mogućnosti.”

Kako je izvijestio Pavlović, za istraživanje mogućnosti na Forumu, sama karta košta 20.000 američkih dolara.

Za tu cijenu, postoji mala, ali svejedno mogućnost za upoznavanje jednog od 50 svjetskih lidera ili državnika, blizu 1.000 ključnih igrača svjetskog biznisa.

Na Davosu se očekuje 280 zvaničnih događaja i to sve samo u pet dana.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO