Novi online servis Mega

Sa radom je počela nova stranica za razmjenu podataka. Osnovao ju je prvi čovjek nekadašnjeg Mega-uploada, protiv kojeg se vodi sudski proces.

Kaže da novim projektom ne želi da prkosi vlastima, nego da internet učini pristupačnijim.

Prije godinu dana zatvoren je najpoznatiji fajl-sharing sajt Megaupload.

Čovjek iza ovog projekta optužen je za online pirateriju. Tereti se da je oštetio američku ekonomiju za stotine miliona dolara.

Ista ideja – druga pravila

Kim Dotcom, ponovo se vraća u igru – sa istom idejom, ali malo drugačijim pravilima.

“Nije u pitanju osveta američkoj Vladi, niti Hollywoodu. Mi smo inovativni ljudi, kojima je učinjena nepravda. Sedam godina smo uložili da, uz pomoć interneta, napravimo nove proizvode kako bi svi korisnici imali koristi od toga.”

Novi site zove se Mega. Za razliku od prethodnog Megauploada, korisnici biraju ko može vidjeti dokumente  postavljene za razmjenu.

“Klijent, korisnik, to ste vi i ja i zapravo stavljamo kodiran ključ u dokument i moći ćete pristupiti tom dokumentu, ako znate kod. To podrazumijeva da Kim Dotkom i njegova kompanija neće moći raditi to za vas”, kaže Clive Elliott, stručnjak za autorska prava.

Sajt, kako kaže osnivač, već ima više od 250 hiljada korisnika.

Besplatno snimanje

Novi model nastavlja put Megauploada – besplatno snimanje muzike, filmova i ostalih sadržaja u elektronskom formatu.

“Mislio sam – ako ovo uradim, ako pokrenem stranicu želim da bude na dan kada je policija izvršila raciju, jer želim da ta godišnjica bude nešto pozitivno, a ne suprotno od toga”, kaže Dotcom. 

Novi poduhvat pokrenut će nove rasprave o starim neriješenim pitanjima – o promjeni zakona o online pirateriji na globalnom planu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Kralj internetskog piratstva izašao iz zatvora i najavio da će se boriti protiv američkog zahtjeva za izručenje.

22 Feb 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO